Energieprestatiecertificaat

Via het energieprestatiecertificaat (EPC) krijgen potentiële kopers en huurders een idee van de energiezuinigheid van een woning. Naast een aantal administratieve gegevens, bevat het certificaat de energiescore van de woning en een aantal energiebesparende aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn niet verplicht uit te voeren, maar bieden de koper of huurder nuttige informatie over mogelijke energiebesparende investeringen.

 

Het energieprestatiecertificaat is verplicht voor alle woningen, studio's, appartementen, studentenkamers, ... die te huur of te koop worden aangeboden. Zo niet loopt de eigenaar risico op een boete. Bovendien biedt dit certificaat de eigenaar of de verhuurder een betere kans op een vlotte en gunstige verkoop of verhuur van zijn woning.

 

Hoe bekom je als eigenaar een EPC voor je woning?

Een EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat een woning te koop of te huur wordt aangeboden. De eigenaar die een woning wil verhuren of verkopen moet beroep doen op een erkende energiedeskundige type A voor de opmaak van een EPC voor zijn/haar woning.

 

De energiedeskundige komt ter plaatse de woning inspecteren (dak, muren, vloer, ramen, deuren, gebruikte isolatiematerialen,...). Op basis van de vaststellingen maakt hij een EPC op met behulp van de certificatiesoftware die hem door het Vlaams Energieagentschap ter beschikking wordt gesteld. De energiedeskundige bezorgt het EPC aan de eigenaar van de woning. De opmaak van een EPC neemt gemiddeld ongeveer een halve dag in beslag. Het EPC is 10 jaar geldig.

 

Bij verkoop van een woongebouw moet het EPC worden overgedragen aan de koper. Bij het sluiten van een huurovereenkomst ontvangt de huurder een kopie van het energieprestatiecertificaat.

 

Hoeveel kost een EPC?

Er wordt door de overheid geen vaste prijs opgelegd. De prijs kan sterk variëren afhankelijk van het type en de complexiteit van de woning. Het is aan te raden om verschillende energiedeskundigen type A te contacteren voor een offerte.

 

Meer informatie

Voor bijkomende inlichtingen kan je terecht bij de gemeentelijke duurzaamheidsambtenaar op 02 254 12 30 of via milieudienst@machelen.be.

Uitgebreide informatie kan je ook vinden op de website van het Vlaams Energieagentschap, of door te bellen op het gratis nummer 1700 of te mailen naar energie@vlaanderen.be.

Contact

Dienst Leefmilieu

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 49
F 02 252 57 40

Contactpersonen