de Spoelberchplein

Projectbeschrijving

De heraanleg van het de Spoelberchplein was het eerste project binnen transforMaDie 2020.
In haar huidige vorm was het de Spoelberchplein meer een restruimte dan een echt plein. Doordat het volkomen omgeven werd door straten, was er geen directe verbinding met de woonzones en de kouters. Om de band met de woonzone en de kouters aan de andere kant van de Heirbaan terug te versterken, werd het plein heraangelegd.

 

Via verschillende inspraakmomenten heeft de gemeente samen met de bewoners het plein hertekend.

 

Met een tiental buurtbewoners zijn we gestart in een werfkeet op het plein. De buurtbewoners kregen toen de kans om zelf aan te geven wat storend is aan het plein, welke kwaliteiten het plein heeft, wat hun ideaal beeld van hun plein zou zijn. Met deze inbreng is dan het studiebureau Maxwan aan de slag gegaan.

 

Het ontwerp en schetsen van het plein werden daarna teruggekoppeld en besproken met de groep van 12 buurtbewoners. Tenslotte konden alle bewoners van de omliggende straten de plannen en foto’s komen inkijken tijdens een infovergadering.


Het resultaat is een aantrekkelijk plein, waar het opnieuw fijn vertoeven is. Er is meer ruimte voor groen, de storende elementen zoals de GSM-mast zijn verdwenen en het plein werd opengetrokken naar de kouters. Voor de groenstructuren werd gekozen voor onderhoudsvriendelijke beplantingen. Een bloemenmengsel bestaande uit een mix van verschillende grassen en een aantal bloemen die zowel in het voorjaar als in de zomer bloeien.

 

Bekijk hier de video van het verwijderen van de GSM-mast.

Status

Uitgevoerd.

Ontwerper

MAXWAN architects + urbanistst
1010 architecture urbanism

Plaats

De Spoelberchplein, Machelen

 

Partners

 MAXWAN architects + urbanistst
 1010 architecture urbanism
 TMVW
 Belgacom
 Proximus
 Infrax
 Eandis

Opdrachtgever

Gemeente Machelen

 

 

Contact

Technische dienst

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 45
F 02 252 57 40