FSC-hout

Dagelijks verdwijnen mooie stukken bos en tropisch regenwoud onder het kapmes. Onvervangbare bossen, planten- en diersoorten gaan verloren. Het hout uit deze bossen is bestemd voor mooie meubels, terrassen, houten ramen, een kippenhok, een tuinstel,...

 

Kiezen voor een natuurlijk product is mooi, maar hout wordt niet altijd op een duurzame wijze beheerd. Wil je daar zeker van zijn dan kies je best voor hout met een FSC-label.

 

Wat is FSC?

FSC staat voor 'Forest Stewardship Council'. Het is een internationale niet-gouvernementele non-profitorganisatie die in 1993 werd opgericht door boseigenaars, de houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties. FSC zorgt voor de certificering van bossen volgens strikte principes en criteria, en voor het labelen van het hout dat uit deze bossen afkomstig is.

 

FSC is dus een keurmerk dat aan duurzaam beheerde bossen wordt gegeven, en aan producten die hieruit afkomstig zijn. Het FSC label op een product geeft aan dat dit product vervaardigd is van hout(producten) uit een verantwoord beheerd bos. Hierbij wordt niet enkel het bos van oorsprong gecontroleerd, maar ook de hele handelsketen tot bij de eindconsument.

 

Zelf een steentje bijdragen

Wat kan je doen om bij te dragen tot duurzaam bosbeheer wereldwijd? Heel eenvoudig: let op het FSC-keurmerk elke keer je hout- of papierproducten aankoopt. Je kan producten met het FSC-logo vinden in de meeste doe-het-zelfzaken, retailers en anderen. Spreek de uitbater van je doe-het-zelf-zaak of je houthandelaar aan als je in de winkel geen FSC-gelabeld hout vindt. Gebruik hout en papier op een zuinige, bewuste manier.

 

Bij realisaties van het gemeentebestuur wordt steeds meer gekozen voor FSC-gelabelde producten uit duurzaam bosbeheer. Zo wordt er reeds bij gemeentelijke speeltoestellen, diamantkoppaaltjes en de nieuwe sportinfrastructuur gekozen voor FSC-hout.

Meer informatie

Wens je meer informatie over FSC, het FSC-label, leveranciers van FSC-gelabelde producten op de Belgische markt? Neem dan een kijkje op de site www.fair-timber.be, www.wwf.be of www.ikzoekfsc.be. Of neem contact op met de dienst Leefmilieu op 02 254 12 49 of via milieudienst@machelen.be.