Verven en vernissen

Wat moet je weten vooraleer verf of vernis aan te kopen?

  • Waarvoor wil je de verf of vernis gebruiken? Let hierbij op waar je het product wil gebruiken "binnen of buiten", maar let ook op de ondergrond: is deze baksteen, hout, metaal, ...
  • Bereken vooraf nauwkeurig de oppervlakte die je wil verven. Restjes verf blijven al te vaak staan tot ze niet meer bruikbaar zijn en bijgevolg vormen ze afval. Daarnaast brengen resten verf een te vermijden kost met zich mee
  • Naast de grootte van het oppervlak is de hoeveelheid verf die je nodig hebt ook afhankelijk van het type oppervlak, de soort verf, het al dan niet voorbehandeld zijn van het oppervlak en de kleur van de verf. Best vraag je hierover advies aan een expert.
  • Check eerst ook of je nog resten verf staan hebt, misschien niet onmiddellijk in de kleur die je voor ogen had, maar misschien kunnen ze toch gebruikt worden.
  • Voor je aan het verven begint, ga na of de ondergrond een voorbehandeling nodig heeft. Bij een onbehandelde of ongeschikte ondergrond zal de verf of vernis heel snel los komen en moet er opnieuw geverfd worden.

 

Welke stoffen vermijd je best?

Vermijd verven met organische solventen als oplosmiddel, kies voor watergedragen verven. Vermijd ook stoffen zoals izothiazolinonen en formaldehyden.

 

Bestaan er labels voor verven?

Ja, op de Belgische markt zijn verven te verkrijgen met

 

Waar vind je meer info over natuurverven?

Alle informatie, een gids en een databank met producten en leveranciers vind je terug via de website van de milieukoopwijzer.

Contact

Dienst Leefmilieu

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 49
F 02 252 57 40

Contactpersonen