Hinder

Er is sprake van milieuhinder wanneer een verstoring van de natuurlijke leefomgeving een onaangenaam zintuiglijk gevoel veroorzaakt. Typisch voor milieuhinder is dat hij plaatselijk optreedt en meteen merkbaar is. De meest voorkomende vormen van milieuhinder zijn: geluidshinder, geurhinder, luchtvervuiling door stof, roet of rook, een overmaat aan kunstlicht en trillingshinder. Of iemand daadwerkelijk hinder ondervindt, hangt af van tal van objectieve en subjectieve factoren. Ernstige milieuhinder kan echter leiden tot lichamelijke ongemakken, slaapverstoring, en andere gezondheidsklachten, een waardedaling van woningen en andere materiële goederen.

 

Meldingen

Voor al je meldingen over lichthinder, geurhinder enz. kan je terecht bij het centraal meldpunt van de gemeente of milieudienst 02 254 12 49. Buiten de openingsuren van de milieudienst kan je ook terecht bij de politie. Probeer echter eerst om het probleem door een gesprek met de veroorzaker op te lossen. Hierdoor kan je heel wat hinder voorkomen.

 

Brochures

Milieuhinder door bedrijven

Wens je als bedrijf de hinder voor je buren te beperken? Voel je jezelf als burger gehinderd door een bedrijf in je buurt? Dan kan de folder 'Milieuhinder door bedrijven' je wellicht helpen.

 

Geurhinder rond huis en tuin

De huis-, tuin- en keukenactiviteiten van de buren zijn een belangrijke bron van geurhinder. De folder 'Geurhinder rond huis en tuin' geeft je tips om de geurhinder rond je huis en tuin te beperken.

 

Gezondheid en milieuhinder

Vraag je jezelf wel eens af of je gezondheid bedreigd wordt door lawaaioverlast, geurhinder of teveel licht? De folder 'Gezondheid en milieuhinder' geeft informatie.

Contact

Dienst Leefmilieu

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 49
F 02 252 57 40

Sylvia Speeckaert
T 02 254 12 44