Sluikstorten en zwerfvuil

Sluikstorten en zwerfvuil is hinderlijk voor bewoners en voorbijgangers, nefast voor de natuur en de opruiming kost de gemeente, en dus uiteindelijk ook de burger, geld. Het gemeentebestuur bindt al jaren de strijd aan tegen sluikstorters.

 

Wat is sluikstorten?

Zodra je afval ergens achterlaat, opslaat of stort op een manier die niet aan het politiereglement voldoet, spreken we van sluikstorten. Enkele voorbeelden: bouw- en sloopafval, matrassen, ed. illegaal storten in een bos of gewoon langs de straat, huishoudelijk afval dumpen in openbare vuilnisbakken, frituurolie of andere gevaarlijke vloeistoffen in de rioolputten gieten, verkeerd aangeboden en niet opgehaalde huisvuilzakken buiten laten staan, gras- en tuinafval dumpen in de wegberm, ...

 

Wat kan het kosten?

Naast de veroordeling tot een boete of een andere straf, zal de overtreder ook moeten instaan voor de kosten van het opruimen en/of reinigen. Dat kan hoog oplopen. De tarieven gaan van 60 euro (hondenpoep en zwerfvuil zoals blikjes, papiertjes) tot meer dan 500 euro (opruimen van grotere en/of gevaarlijke sluikstorten).

 

Hoe sluikstorten melden?

Sluikstorten kan je rechtstreeks melden aan de intercommunale sluikstort@incovo.be of via de elektronische meldingskaart van de gemeente.

 

De intercommunale ruimt het sluikstort dan zo snel mogelijk op. Daarbij trachten ze bewijsstukken te vinden die een mogelijke dader kunnen identificeren. Deze documenten worden overgemaakt aan de politie.

 

Wat is zwerfvuil?

Zwerfvuil is klein afval dat we vaak nonchalant of zonder dat we er bij stil staan op straat gooien of achterlaten in een park of berm. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, kranten, tijdschriften, ... noem maar op.

 

Zwerfvuil is niet meer van deze tijd. In navolging van de succesvolle campagne van vorig jaar lanceren de Vlaamse overheid, OVAM en Fost Plus een nieuwe campagne ‘In de vuilbak’. Blikjes, kauwgom of bananenschillen worden beschouwd als ‘gevonden voorwerpen’ die aan de rechtmatige eigenaars moeten worden terugbezorgd. Ook met de nieuwe campagne wil de initiatiefnemers via een positieve insteek duidelijk maken dat de Vlamingen vooruitgaan in de strijd tegen zwerfvuil.

 

Inderdaad, iedereen denkt wel eens “ach, wat is nu 1 kauwgom of 1 blikje?” Maar al die kleintjes zorgen er samen wel voor dat onze straten, parken en bermen vuil ogen. Door hier niet aan deel te nemen, kan je het verschil maken.

 

Laat zien dat je het hier helemaal mee eens bent. Print je poster af en hang hem

op. Toon dat volgens jou zwerfvuil zonder discussie in de vuilbak hoort en dat je de campagne steunt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Speel Indevuilbak ©, het meest verslavende online spel ooit, en bewijs aan je vrienden dat je met jouw arendsoog en atletische precisie als geen ander afval in de vuilbak gooit. Pak uit met je topscore en daag je vrienden uit om het beter te doen.


Meer informatie op www.indevuilbak.be

 

 

Contact

Dienst Leefmilieu

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 49
F 02 252 57 40

Wendy Degroef
T 02 254 12 49