Compostvaten en -bakken

Wat?

Thuiscomposteren is een prima methode om een belangrijk deel van je huisvuil op een verantwoorde manier te verwerken. Ongeveer de helft van je huisvuil bestaat uit composteerbaar afval: groente-, fruit- en tuinafval.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om te composteren: een composthoop, een compostbak of een compostvat. Compostvaten en -bakken kan je aankopen bij de gemeente.

 

Composthoop

Als je een grote tuin hebt met veel bomen, struiken, een grasveld of een behoorlijke groetentuin, kan je kiezen om een composthoop aan te leggen.

 

Compostbak

Voor de middelgrote tuin is composteren in een compostbak aan te raden. Het gaat even snel als composteren op een composhoop, maar is iets eenvoudigere en netter.

 

Compostvat

Als je een tuin hebt van minder 200 m² of als je weinig keuken- of tuinafval hebt , dan is een compostvat met beluchtingsstok voor jou het beste systeem om zelf compost te maken.

Voor wie?

 Inwoners van Machelen en Diegem.

Voorwaarden

Indien je een compostvat of compostbak bij de gemeente Machelen aankoopt, verbind je je ertoe dit niet door te verkopen, te ruilen of af te staan aan derden, aan iemand woonachtig buiten Machelen.

Hoeveel kost het?

Compostvat 10 euro

Compostbak 20 euro

Extra aanbouwmodule 20 euro

Hoe aanvragen?

Het ingevuld aanvraagformulier te bezorgen aan de dienst Leefmilieu, Woluwestraat 1, 1830 Machelen of te mailen naar milieudienst@machelen.be.

Na het indienen van het aanvraagformulier ontvang je een bericht met daarin de betaal- en afhaalgegevens. Indien er onvoldoende compostvaten of -bakken beschikbaar zijn, stellen wij je hiervan op de hoogte.

Waar afhalen?

Je compostvat of -bak kan je afhalen in het gemeentelijk magazijn, Turcksinstraat 58 te 1830 Machelen. Je dient dan een bewijs mee te brengen dat je inwoner van Machelen of Diegem bent en een bankuittreksel als bewijs van betaling.

 

Openingsuren magazijn:

Maandag van 8.30 tot 11.30 uur en van 13 tot 15.30 uur (juli en augustus gesloten in de namiddag). Dinsdag tot vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur.

Buiten de openingsuren kan enkel op afspraak op het telefoonnummer 02 253 30 28 of 0497 85 30 55 of via mail naar rudy.verschaeren@machelen.be.

 

Je kan er ook voor opteren om je compostvat of -bak thuis te laten leveren. Zorg dan wel dat er iemand thuis is die het betalingsbewijs kan voorleggen. Thuislevering is enkel op afspraak op

02 253 30 28 of 0497 85 30 55 of via rudy.verschaeren@machelen.be.

Documenten

Meer informatie

Voor gratis advies over thuiscomposteren kan je terecht bij onze compostmeesters. Van maart tot en met oktober zijn de compostmeesters elke derde zaterdag van de maand van 9 tot 12 uur aanwezig op het recyclagepark Machelen. Daar geven zij demonstraties en handige tips over thuiscomposteren.

Contact

Dienst Leefmilieu

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 49
F 02 252 57 40

Wendy Degroef
T 02 254 12 49