Orgaandonatie

De wetgeving op de orgaandonatie is gebaseerd op het "geen bezwaar principe". Iedere overleden Belg wordt verondersteld akkoord te gaan met orgaanschenking tenzij hij of zij hiertegen een verzet heeft laten registreren. Dit betekent dat bij een overlijden de mogelijkheid van orgaandonatie besproken wordt met de naaste familie. De wetgeving bepaalt dat de diagnose van hersendood wordt vastgesteld door drie artsen die volledig onafhankelijk handelen van de teams die de organen wegnemen voor transplantatie.

 

Wens je uitdrukkelijk dat jouw organen, indien mogelijk, voor transplantatie gebruikt worden? En wil je bovendien je familie deze moeilijke keuze besparen? Dan kan je je wens om na je overlijden orgaandonor te zijn officieel vastleggen. Je doet dit door een formulier van uitdrukkelijke wilsbeschikking te ondertekenen. Je kan je beslissing op elk moment herzien.

 

Iedereen kan persoonlijk een verklaring afleggen op de dienst Burgerzaken inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden. Dit kan een verklaring of herroeping van verzet zijn, of een uitdrukkelijke toestemming tot wegneming en transplantatie van organen. Voor minderjarigen kan de verklaring enkel afgelegd worden door de persoon die over het hoederecht beschikt

 

Je meldt je persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken en legt een verklaring af. Het afleggen van deze verklaring is kosteloos.

 

Voor meer informatie kan je terecht op www.beldonor.be.

 

Contact

Dienst Burgerzaken

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 57
F 02 252 57 40