Gratis planadvies

Je gaat bouwen of verbouwen? Dan wil je natuurlijk graag een duurzame woning met een hoog comfort maar toch een lage energierekening. Zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen kunnen bepaalde maatregelen het wooncomfort verbeteren en gelijktijdig het energie- en waterverbruik terugdringen. Maar hoe begin je hieraan? En waar vind je een oplossing voor jouw specifieke situatie?

 

Duurzaam Bouw (DuBo)-advies is een advies op maat voor verbouwprojecten of nieuwbouw met betrekking tot de duurzaamheid van het uiteindelijke project. In dit advies worden alle energieaspecten overlopen, maar kijkt men ook verder: watergebruik, ventilatie, materiaalgebruik e.d. komen ook aanbod.

 

DuBo-advies ...

... is volledig gratis en vrijblijvend

... is kostenbesparend op korte en lange termijn

... duurt ongeveer 3 uur

... is nuttig voor zowel nieuwe woningen als renovaties

... omvat meer dan energiezuinigheid alleen

... is een must voor al wie bouwt of verbouwt

 

DuBo-advies vervangt in geen geval de architect (er worden bv. geen berekeningen gemaakt,…) en leidt niet tot een energieprestatiecertificaat.

 

Voor wie?

Enkel particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking, opbrengsteigendommen worden uitgesloten:

  • zowel oudere als nieuwe gebouwen en woningen in aanbouw komen voor advies in aanmerking
  • kan zowel voor appartementen, studio's, vrijstaande woningen, halfopen bebouwing of rijhuizen
  • het moet gaan om een woning in Machelen of Diegem die wordt gebouwd/verbouwd om door de eigenaar of zijn naaste familie (kinderen, kleinkinderen,…) in gebruik te worden genomen

 

Studentenkoten en andere opbrengsteigendommen komen in geen geval in aanmerking voor een gratis DuBo-advies. Kotbazen en verhuurders kunnen echter wel op eigen kosten een advies aanvragen bij vzw Dialoog.

 

Praktisch

Indien je denkt in aanmerking te komen voor een DuBo-advies kan je rechtstreeks contact opnemen met  steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be of op het nummer 016 23 26 49. Zij leggen dan een afspraak met je vast waarop dit advies kan doorgaan. De zitdagen zijn op elke eerste donderdag van de maand, tussen 14 - 19 uur, in de lokalen van het gemeentehuis Machelen. Indien de aanvrager niet aanwezig is op de afspraak zal 25 euro teruggevorderd worden.

 

In de meeste gevallen gaat het advies door ter plaatse. Zo kan de adviseur zich direct een duidelijk beeld vormen van de actuele situatie en je zo goed mogelijk adviseren. In de gevallen waar dit niet mogelijk is (nieuwbouw) wordt een alternatieve oplossing gezocht.

 

>>> Subsidiereglement inzake ondersteuning planadvies bouwen voor particulieren

Contact

Dienst Leefmilieu

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 49
F 02 252 57 40

Contactpersonen