Levenslang wonen

Om zo lang mogelijk op een veilige en comfortabele manier in je woning te kunnen blijven wonen, kunnen bepaalde aanpassingen in functie van "levenslang en aanpasbaar wonen" je al een eind op weg helpen.

 

Een actief premiestelsel ondersteunt je bij het uitvoeren van aanpassings- of verbeteringswerken om het comfort en de veiligheid van je woning te verbeteren.

Wat belangrijk is

Een groeiend besef dat in de woning aanpassingen nodig zijn! Het is belangrijk eerst te aanvaarden dat ongelukken kunnen plaatsgrijpen ten gevolge van gezondheidsproblemen of een geleidelijk verlies van mobiliteit.

 

Een maximale vrije doorgang in de woning! Het is belangrijk dat je je zonder gevaar doorheen je woning kunt verplaatsen en er niets in de weg staat. De algemene regel is dat meubels op minstens 90 cm van elkaar of van de muur moeten staan.

 

Een verminderd risico om uit te glijden en te vallen! Soms is het beter om tapijten te verwijderen. Elektrische kabels van leeslampen, televisietoestellen en andere apparaten bevestig je bij voorkeur aan de muren en/of aan de grond.

 

Vermijd valstrikken

Niveauverschillen! Niveauverschillen op de grond en drempels in de woning, of op het pad ernaar toe, tracht je in de mate van het mogelijke te verwijderen. Niveauverschillen kunnen beter zichtbaar gemaakt worden met een streepje verf of een zelfklevende gekleurde strip.

 

Te weinig licht! Probeer absoluut te vermijden om in huis rond te lopen zonder het licht aan te doen. Een goede verlichting draagt bij tot je eigen veiligheid.

 

Niet op één enkele verdieping willen wonen! Wie in een huis woont, kan op een gegeven moment meer moeite ondervinden bij het op- en afgaan van de trappen. De inrichting van de woning op één enkele verdieping waar alle functies aanwezig zijn kan dan ernstig in overweging worden genomen.

 

Deze en heel wat andere tips kan je terugvinden in de gids "Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doet u dat?", uitgegeven door de Koning Boudewijnstichting.