Registreren van voorwerpen

Na een inbraak of diefstal is het voor de slachtoffers vaak moeilijk om een correcte en duidelijke beschrijving te geven van de gestolen goederen. Voor de politie is het dan ook bijzonder lastig om deze gestolen goederen op te sporen. Ook verzekeringsmaatschappijen krijgen graag een goede beschrijving. Dit is belangrijk om te kunnen aantonen wie de rechtmatige eigenaar is en om bijvoorbeeld ook de waarde van de goederen te bepalen.

 

Om deze redenen raden we je aan om de kenmerken van dure of zeldzame spullen te noteren of zelfs van een merkteken te voorzien. Gemerkte zaken zijn dan ook niet meer zo interessant om te stelen. Ze dragen immers een naam en identiteitskaart met zich mee.

 

Een registratieformulier "Save your numbers" voor waardevolle voorwerpen kun je downloaden via de website www.besafe.be bij de publicaties. Sommige politiezones beschikken over een set graveerpennen voor het merken van voorwerpen dat voor de burger ter beschikking ligt. Maak er gebruik van.

 

Voor kunstwerken, juwelen en antiquiteiten is er een apart formulier voorzien, eveneens te downloaden via de website (Safe your pictures).

 

Wist je dat het ook mogelijk is om een apart registratieformulier aan te vragen specifiek voor werfvoorwerpen? Je kan dit formulier "Diefstal en vandalisme op bouwwerven" downloaden van www.besafe.be.