Bladkorven

De bladkorven hebben tot doel het aantal bladeren van de gemeentelijke bomen op het openbare domein te verminderen en daardoor bijvoorbeeld het verstoppen van rioolkolken en slip-/uitglijdgevaar te voorkomen. Omdat de reinigingsdienst niet overal tegelijk bladeren kan ruimen, wil het gemeentebestuur de inwoners aanmoedigen om zoveel mogelijk zelf de afgevallen bladeren van de gemeentelijke bomen op het openbaar domein bijeen te vegen en in de bladkorven te deponeren.

Plaatsing bladkorven

De bladkorven worden geplaatst op de plaatsen waar de bladval van gemeentelijke bomen voldoende groot is om als hinder aanschouwd te kunnen worden. Het college beslist elk jaar na de periode van plaatsing de locaties van de bladkorven voor een volgend seizoen. Er wordt rekening gehouden met de aanvragen van de burgers, het aantal bladkorven en het gebruik van de korf in het voorgaande jaar. De bladkorven worden geplaatst in de eerste week van oktober, dit kan ook vroeger of later naargelang de bladval. De bladkorven worden eenmaal per week geleegd. Mocht de korf eerder vol zijn, dan kunnen deze eventueel tussentijds geleegd worden. De bladkorven worden eind december weer opgehaald. Dit kan vroeger of later zijn bij stop van de bladval en de intrede van de winter.

Gebruik bladkorven

De volgende regels moeten gevolgd worden door de burgers bij gebruik van de gemeentelijke bladkorven:

 - De korf is alléén bedoeld voor bladeren van de bomen op openbare ruimte.

- De bladeren moeten afkomstig zijn van de openbare ruimte: straat, stoep, parkeerplaats, groenzone of plein.

- Takken, eigen groenafval of andere vormen van afval worden niet geaccepteerd. Het werpen van eigen tuinafval in de bladkorven of op de openbare bermen wordt aanzien als sluikstorten met bijhorende sanctie.

- Na drie opeenvolgende misbruiken vastgesteld te hebben (eigen groenafval of sluikstort in de korf) wordt de korf verwijderd/niet teruggeplaatst.

- Enkel de gemeentelijke bladkorven worden geledigd; eigen geplaatste korven worden beschouwd als sluikstort met bijhorende sanctie.

 

Hier kan je het plan van Machelen en Diegem vinden waar de bladkorven in de herfst/winter 2014 geplaatst zijn.

 

Contact

Dienst Leefmilieu

Woluwestraat 1
1830 Machelen
T 02 254 12 49
F 02 252 57 40