Herinrichting Haachtsesteenweg + kruispunt met Woluwelaan

De Haachtsesteenweg wordt volledig heringericht vanaf het kruispunt met de Woluwelaan (R22) tot aan de brug over de ring om Brussel (R0). Op 6 augustus start de Vlaamse overheid met werken. Deze werken zullen ongeveer een jaar duren.

 

In deze brief vind je de belangrijkste informatie over het project.

 

Stand van zaken oktober - november

Vanaf maandag 28 oktober tot eind november wordt de Woluwelaan (R22) in Diegem in de rijrichting van Vilvoorde tussen het A. De Cockplein en het kruispunt met de Haachtsesteenweg (N21) helemaal vernieuwd. Het verkeer moet ter hoogte van de werken op één rijstrook per richting, waardoor er ernstige hinder kan ontstaan in beide richtingen. Doorgaand verkeer kan beter omrijden via het bovenlokale wegennet. Verkeer vanuit Zaventem zal de Haachtsesteenweg niet meer kunnen oprijden in de richting van Brussel en rijdt best via de A201.

Overzichtsplan werken en omleidingsroutes

Meer informatie over het project: www.wegenenverkeer.be/herinrichting-haachtsesteenweg

Duurzame vernieuwing van wegdek Woluwelaan

Naar aanleiding van de werken aan het kruispunt van de Woluwelaan (R22) en de Haachtsesteenweg (N21) wordt ook de Woluwelaan tussen het A. De Cockplein en de Haachtsesteenweg helemaal vernieuwd in de richting van Vilvoorde. Aanvankelijk had AWV voorzien om enkel het asfalt te vernieuwen, maar na bijkomende vaststellingen op het terrein werd beslist om ook de fundering te vervangen.

Ernstige hinder te verwachten tot eind november

Om de werken mogelijk te maken, wordt al het verkeer op de Woluwelaan tussen de Haachtsesteenweg en het A. De Cockplein op één rijstrook per richting gebracht. Zowel het verkeer vanuit Vilvoorde als vanuit Zaventem kan hierdoor ernstige hinder verwachten. De werken worden speciaal in november uitgevoerd omdat er in de weken van 1 november (herfstvakantie) en 11 november (Wapenstilstand) minder verkeer op de weg is en omdat op die manier het woonwerkverkeer minder gehinderd wordt. Toch wordt aan het doorgaand verkeer gevraagd om de Woluwelaan zo veel als mogelijk te vermijden en de ring om Brussel te gebruiken.

Toegang tot Brussel via Haachtsesteenweg zeer moeilijk

In principe blijven alle rijbewegingen mogelijk voor het verkeer vanuit Vilvoorde. Zij zullen over twee voorsorteerstroken beschikken ter hoogte van het kruispunt met de Haachtsesteenweg: een afslagstrook voor wie linksaf richting Steenokkerzeel wil rijden en een rijstrook voor wie rechtsaf richting Brussel wil rijden of rechtdoor de Woluwelaan blijft volgen richting Zaventem. Verkeer op de Woluwelaan vanuit Zaventem heeft slechts één rijstrook ter beschikking en zal aan het kruispunt met de Woluwelaan enkel rechtdoor richting Vilvoorde of rechtsaf richting Steenokkerzeel kunnen rijden. Links afdraaien om de Haachtsesteenweg richting Brussel op te rijden zal niet mogelijk zijn.

 

Wie in de richting van Brussel wil rijden, kan beter omrijden via de voorziene omleidingen. Voor het verkeer vanuit Vilvoorde loopt die omleiding vanaf de rotonde De Vuist via Vilvoorde en de Schaarbeeklei. Verkeer vanuit Zaventem kan de A201 nemen. Verkeer op de ring om Brussel met bestemming Brussel kan best de A201 nemen, verkeer met bestemming Vilvoorde doet dit best via de E19 en de eerste afrit (Vilvoorde Cargo). De omleidingen zullen op de snelwegen aangegeven worden, zodat bestuurders tijdig gewaarschuwd zijn.

Werken kaderen binnen heraanleg Haachtsesteenweg en Woluwelaan

Samen met een grondige herinrichting van de Haachtsesteenweg in Diegem tussen de ring om Brussel en het kruispunt met de Woluwelaan wordt ook de Woluwelaan zelf ter hoogte van het kruispunt vernieuwd. De Haachtsesteenweg en een deel van de Woluwelaan wordt uitgerust met betere en veiligere fietspaden, een nieuw wegdek en gescheiden riolering. Door zowel de fundering als het wegdek van de Woluwelaan meteen samen grondig te vernieuwen, kan de hinder zowel nu als in de toekomst beperkt blijven. De herinrichting van de Haachtsesteenweg zelf zal afgerond zijn in het najaar van 2014.

 

Meer informatie: Agentschap Wegen en Verkeer, wegen.vlaamsbrabant@vlaanderen.be.