40% subsidie bodemsanering werkplaatsen Nieuws RSS

Laatste maanden om aan te sluiten bij Tersana voor 40% subsidie voor de bodemsanering voor alle werkplaatsen voor voertuigen en hun bijhorende tankplaats.

Tersana is het bodemsaneringsfonds voor alle werkplaatsen voor onderhoud en herstel van voertuigen. Er zijn in Vlaanderen vandaag maar liefst 600 bedrijven die door zo’n werkplaats met bodemverontreiniging te maken hebben en die kunnen aansluiten bij Tersana om zich te laten ontzorgen bij het verdere onderzoek en eventuele sanering. Het fonds gaat zijn laatste 9 maanden in, de aanmeldingsperiode bij Tersana loopt tot 31 januari 2025.

Wat is Tersana?

Tersana is het bodemsaneringsfonds voor alle werkplaatsen voor onderhoud en herstel van alle voertuigen met een brandstofmotor. Zowel garagisten en carrosseriers als transport- en busbedrijven, bouwondernemingen, voedingsbedrijven … die een werkplaats hebben (of hadden) met een bodemverontreiniging door die werkplaats of hun private tankplaats, kunnen aansluiten bij Tersana.

Wat biedt Tersana?

Naast de 40% subsidie die de contractant van Tersana geniet, neemt Tersana de organisatie van de onderzoeken en sanering op zich. De planning gebeurt uiteraard in overleg met de contractant. Die ontzorging is broodnodig want saneren is een complexe zaak. Tersana onderhandelt met kennis van zaken met aannemers en saneringsdeskundigen, volgt het dossier compleet op zodat op het einde van de rit het terrein gesaneerd is. Daarbij staat het belang van de contractant steeds voorop. Dat kunnen meerdere contractanten getuigen.

Einddatum van aanmelden is 31.01.2025

We gaan de laatste negen maanden in om aan te sluiten bij Tersana. Om te kunnen aanmelden bij Tersana heeft een eigenaar of exploitant een geldig oriënterend bodemonderzoek nodig. Tersana heeft weet van zeker 5.000 terreinen die in 2024 dit soort bodemonderzoek dienen uit te voeren. Dit zijn 5.000 potentiële aanmeldingen bij Tersana om steun te krijgen bij verder onderzoek en eventuele sanering.

We roepen dus iedereen die eigenaar of exploitant is van dit soort werkplaats op om snel actie te ondernemen. Indien er bij het oriënterend bodemonderzoek verontreiniging vastgesteld wordt, kan de eigenaar of exploitant nog tot 31 januari 2025 aansluiten bij Tersana. Bij meer dan 600 bedrijven met werkplaats is dit vandaag het geval. Wie aansluit bij Tersana, wordt zowel praktisch als financieel zo goed mogelijk ontzorgd.

Meer over Tersana is te vinden op www.tersana.be

Gepubliceerd op woensdag 26 juni 2024 9.59 u.