Aangelijnd staat netjes Nieuws RSS

Een wandeling in de vrije natuur met je trouwe viervoeter doet deugd. Maar aangelijnd staat netjes. Niet alleen omdat het nu eenmaal moet, maar ook omdat je er de natuur, andere wandelaars en je hond zelf mee beschermt.

Hou je hond gezond

Het is helemaal niet zo veilig voor je trouwe vriend in de vrije natuur. Een andere hond, een opgeschrikt paard of een aanstormend everzwijn kunnen je hond verwonden. Maar je viervoeter kan ook afdwalen of achter een dier aanlopen en zo op de autoweg aan de rand van het bos terechtkomen. Bovendien maken loslopende honden meer kans op ziektes of ongewenste passagiers, zoals teken.

Bescherm de natuur

Elk jaar sterven er dieren omdat ze gebeten worden door een loslopende hond. Zelfs reetjes ontsnappen er niet aan. Maar een hond hoeft zelfs niet te bijten om een dier te doden. Een geurspoor op een jong ree, een konijn, een vogel of een ander dier kan voldoende zijn om verstoten te worden door de ouders. Vooral in voorjaar is de natuur één grote kwetsbare kraamkliniek.

Hou het veilig voor iedereen

Een onbekende hond die op je afloopt is beangstigend. Zeker voor een kind. En hoe lief je hond ook is, een dier is inde vrije natuur nooit volledig betrouwbaar. Je hond kan opgeschrikt worden en angstig reageren, blaffen of erger. Bijtincidenten met wandelaars of joggersgebeuren vaker dan je misschien wel denkt.

De wet

Het staat in vrijwel elk gemeentelijk politiereglement: honden horen aan de leiband op het openbare domein. Voor de jacht kan er wel een uitzondering worden toegestaan op deze aanlijnverplichting. Daarnaast is er ook de Vlaamse regelgeving rond natuur- en bosbehoud. Die stelt duidelijk dat honden in bossen en natuurgebieden altijd aan de leiband moeten worden gehouden. Je riskeert een boete als je dat niet doet.

Hondenweiden

In de hondenweiden kan je viervoeter veilig rennen, spelen en ravotten met andere honden. Hondenweiden vind je aan het doodlopend stuk Melkstraat en aan de Koningin Astridlaan/Boskantweg in Machelen, en achter de jeugdvoetbalterreinen aan de Kosterstraat in Diegem.

Ook het Agentschap Natuur en Bos legde in meer dan veertig natuurgebieden hondenlosloopzones aan. Je vindt een overzicht op www.natuurenbos.be/hondenzones.

Gepubliceerd op dinsdag 8 juni 2021 11.11 u.