Aantrekkelijke en veilige invalsweg Machelen Nieuws RSS

De tunnel die de dorpskern van Machelen met de Haachtsesteenweg verbindt, heeft een nieuwe aantrekkelijke uitstraling gekregen en werd veiliger gemaakt.

Deze tunnel werd als onveilig en onaantrekkelijk ervaren. Tijd om dit aan te pakken, met oog op de toekomst.

Aantrekkelijke invalsweg

Een street art project maakt van de tunnel aan de Koning Albertlaan een aantrekkelijke invalsweg voor iedereen die Machelen binnen of buiten rijdt. Hiervoor werkten we samen met All About Things. Na een aantal intensieve inspraaksessies met buurtbewoners en pendelaars, werd er gekozen voor 2 grote muurschilderingen van Telmo en Miel.

De menselijke ketting op de muur verbindt Machelen en Diegem. Deze mengelmoes van mensen geeft aan dat je samen sterker staat. Het danstafereel aan de andere muur creëert ook verbondenheid van mensen met verschillende achtergronden. Ook hier zijn de afbeeldingen anoniem, zodat iedereen zich in het werk kan herkennen. De klassieke dans heeft een rustgevende en positieve uitstraling en geeft de dynamiek van de gemeente weer.

Veilige invalsweg

Om het veiligheidsgevoel voor voetgangers, fietsers en automobilisten te verhogen werd de tunnelverlichting aangepakt. Bovendien zal de verlichting ook het kunstwerk extra belichten. Een extraatje is dat de verlichting van kleur kan veranderen zodat we bijvoorbeeld feestdagen extra in het licht kunnen zetten.

Via tijdelijke wegmarkeringen werd het fietspad nu duidelijker aangebracht. In 2021 wordt dit duurzaam aangepakt tot over het Lindenplein. Want veiligheid stopt immers niet aan de tunnel.

Veilige fietsdoortocht

Voetgangers en fietsers staan centraal in ons mobiliteitsbeleid. 3 pijlers zijn hierbij belangrijk, kwaliteit, ruimte en veiligheid. De nieuwe voet- en fietspaden moeten vlot bewandelbaar of bereikbaar zijn, zonder hindernissen. Ze moeten voldoende breed zijn en afgescheiden van de hoofdweg.

De tijdelijke wegmarkeringen in de tunnel maken tegen de zomer van 2021 plaats voor de volledige heraanleg van de voet- en fietspaden. Dit vanaf de tunnel tot over het rond punt aan het Lindenplein. Op lange termijn wordt het hele traject doorheen de gemeente aangepakt. Dit maakt namelijk deel uit van de fietssnelweg F217. 

Gepubliceerd op vrijdag 11 december 2020 13.12 u.