Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker Nieuws RSS

Maart is de actiemaand tegen dikkedarmkanker. Vroegtijdige opsporing verhoogt de kans op genezing. Daarom krijgen personen van 50 t.e.m. 74 jaar een uitnodigingsbrief om zich te laten controleren.

We hebben het allemaal druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk. En toch… van uitstel komt afstel. Zet deze excuses aan de kant en doe de stoelgangtest! Want tijdig opsporen is belangrijk. 

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. 

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Eerst ontstaan er poliepen die opgespoord en verwijderd kunnen worden voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. Bovendien kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is kans op volledige genezing groter wanneer de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld. Tijdig opsporen is dus belangrijk. 

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Gepubliceerd op woensdag 1 maart 2023 9.17 u.