Bloembakken maken plaats voor meer duurzaam groen Nieuws RSS

De gemeente zet steeds in op meer vergroening op een duurzame manier. Zo verschuift het groen al enkele jaren naar plantvakken met vaste planten, wilde bloemenzaden, ontharding en vergroening.

Vaste planten zijn meer klimaatvriendelijk, meer bio-divers en vragen minder tijdsinvestering. Bij grote investeringsprojecten wordt ook steeds ingezet op meer openbaar groen en doorwaadbaarheid. Met verschillende initiatieven stimuleren we inwoners om te vergroenen, onder andere via de geveltuinen, gratis bloemenzaad, …

Onze huidige bloembakken op het openbaar domein passen niet in onze duurzame vergroening. Naar het voorbeeld van vele andere steden en gemeentes zullen deze geleidelijk aan uit het straatbeeld verdwijnen (met uitzondering van het Dorpsplein en het A. De Cockplein). In tijden van grote zomerdroogte, met captatieverbod, is het niet meer te verantwoorden om deze eenjarige planten tweewekelijks water te geven. Verder is het niet ecologisch om twee keer per jaar de beplanting in de bloembakken te veranderen.

We opteren daarom voor meer klimaatrobuuste beplanting in volle grond die minder water behoeven. Op meerdere plaatsen zal de ruimte onder bomen vergroot worden en ingezaaid worden met gras of kruidenrijke mengsels. Verschillende grote bloemenrijke projecten zijn reeds uitgevoerd (bloemenweides en ecologische zones in Machelen en Diegem, sportcomplex Calenberg) of staan in de steigers (begraafplaats Machelen, bloembollen park Machelen, onthardingsprojecten, ...). 

Gepubliceerd op donderdag 25 mei 2023 12.49 u.