Droogte of wateroverlast? Een tuin voor elk klimaat    Nieuws RSS

Bereid je tuin voor op de lente door te focussen op groen, ontharding en het behoud van gezonde bomen. We geven je graag enkele tips.

Hoera, de lente komt eraan. Dat betekent meer zon en mogelijk extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en zware regenval. 

De gemeente neemt maatregelen om hiermee om te gaan. Zoals het bevorderen van groen, ontharding, en het onderhouden van gezonde bomen en ecologische graszones volgens het principe van Maai Mei Niet.

Maar ook in je eigen tuin kan je bijdragen aan een prettige leefomgeving, zowel voor jezelf als voor de planeet en je buurt.

Plant bomen als verkoeling en als waterbuffer

Bomen bieden natuurlijke koeling tot wel 15°C in de schaduw en verbeteren de luchtvochtigheid. Dit zorgt voor een aangenaam oase-effect. Het is niet nodig om grote bomen te planten, exemplaren met veel bladeren zijn belangrijker. Ze vertragen ook de impact van stortbuien door regen vast te houden en te verdampen, terwijl ze tegelijkertijd de luchtkwaliteit verbeteren en CO2-uitstoot verminderen.

Pas op met verharding

Terrastegels en andere verharding kunnen op hete dagen tot oververhitting leiden en op natte dagen het waterafvoer belemmeren. Door lichte tinten te gebruiken of gevels te bekleden met hout, kun je de temperatuur aanzienlijk verlagen. Gevelbeplanting, zoals wingerd en klimop, biedt nog meer verkoeling. Beperk de omvang van je terras en plaats potten met planten, eventueel met een druppelsysteem voor voldoende water.

Laat (een deel) van je gras meer groeien

Niet al het gras hoeft even vaak gemaaid te worden. Door sierlijke vormen te maaien en sommige delen slechts twee keer per jaar te maaien, geef je wilde bloemen de kans om te groeien. Het maakt je tuin die beter bestand tegen droogte en wateroverlast, terwijl je tegelijkertijd bijen, hommels, vlinders een plezier doet.

Aan de slag! 

Klaar om een struik, boom of gevelplant in je tuin te zetten? Onderstaande websites en boek helpen je om aan de slag te gaan.

Gepubliceerd op vrijdag 8 maart 2024 14.07 u.