Duurzaam bouwen - advies

Je gaat bouwen of verbouwen? Dan wil je natuurlijk graag een duurzame woning met een hoog comfort maar toch een lage energierekening. Zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen kunnen bepaalde maatregelen het wooncomfort verbeteren en gelijktijdig het energie- en waterverbruik terugdringen. Maar hoe begin je hieraan? En waar vind je een oplossing voor jouw specifieke situatie?

Duurzaam Bouw (DuBo)-advies is een advies op maat voor verbouwprojecten of nieuwbouw met betrekking tot de duurzaamheid van het uiteindelijke project. In dit advies worden alle energieaspecten overlopen, maar kijkt men ook verder: watergebruik, ventilatie, materiaalgebruik e.d. komen ook aanbod.

DuBo-advies:

  • is kostenbesparend op korte en lange termijn
  • duurt ongeveer 3 uur
  • is nuttig voor zowel nieuwe woningen als renovaties
  • omvat meer dan energiezuinigheid alleen
  • is een must voor al wie bouwt of verbouwt

DuBo-advies vervangt in geen geval de architect (er worden bv. geen berekeningen gemaakt,…) en leidt niet tot een energieprestatiecertificaat.

Voor wie?

Enkel particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking, opbrengsteigendommen worden uitgesloten:

  • zowel oudere als nieuwe gebouwen en woningen in aanbouw komen voor advies in aanmerking
  • kan zowel voor appartementen, studio's, vrijstaande woningen, halfopen bebouwing of rijhuizen
  • het moet gaan om een woning in Machelen of Diegem die wordt gebouwd/verbouwd om door de eigenaar of zijn naaste familie (kinderen, kleinkinderen,…) in gebruik te worden genomen

Studentenkoten en andere opbrengsteigendommen komen in geen geval in aanmerking voor een gratis DuBo-advies. Kotbazen en verhuurders kunnen echter wel op eigen kosten een advies aanvragen bij vzw Dialoog.

Procedure

Indien je denkt in aanmerking te komen voor een DuBo-advies kan je rechtstreeks contact opnemen met steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be of op het nummer 016 23 26 49. Zij leggen dan een afspraak met je vast waarop dit advies kan doorgaan. De locatie van de afspraak is afhankelijk van je situatie. Indien je reeds beschikt over ontwerpplannen zal het advies gegeven worden op het Provinciehuis te Leuven, het PIVO te Asse of op het gemeentehuis. Indien er geen ontwerpplannen beschikbaar zijn, zal de adviseur aan huis komen om zo direct een duidelijk beeld te vormen van de actuele situatie en je op deze manier zo goed mogelijk te adviseren.

Bedrag

Voor een advies op basis van plannen wordt een gedrag van 25 euro aangerekend. Voor een advies ter plaatse een bedrag van 40 euro.