Fairtrade feestmenu

Aperitief

Een glaasje uitstekende schuimwijn* vergezeld van sesam-crackers* die je kan presenteren met enkele sausjes (zoals curry met cashew*, mosterdsalsa*, pikante saus*) ofwel cashewnoten* en een assortiment chips*

Voorgerecht: een glaasje quinoa, mango, garnalen

200 g bio trio quinoa* - 1 zakje gedroogde mango's* - 1 rijpe avocado - 100 g garnalen - 1/2 courgette - 1/2 wortel - 1/3de rode ui - verse koriander - 2 el olijfolie* - 10 cl limoensap - peper en zout

Laat de gedroogde mango gedurende een uur wellen in lauw water. Spoel de quinoa en bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.

Snij de gewelde mango, de avocado, de courgette, de wortelen de rode ui in kleine blokjes. Meng het limoensap, de olijfolie, peper en zout tot een vinaigrette. Voeg de helft van de vinaigrette toe aan het mango-groentenmengsel.

Meng de andere helft van de vinaigrette door de quinoa - Lepel een beetje quinoa in de glaasjes, daarna een beetje groenten en ten slotte de garnalen. Afwerken met koriander.

Palmhartensoep

1 pot palmharten* - 1 liter groentebouillon - 2 el olijfolie* - 1 el bloem - 1 ui - 1/2 selder - 20 cl room – peterselie

Laat de palmharten uitlekken en spoel goed onder stromend water. Hou een stengel apart voor de garnering.

Stoof de ui en de selder in een beetje olijfolie. Voeg de palmharten en 3/4 van de groentebouillon toe en laat kort koken tot de selder gaar is. Pureer de soep en maak een roux met de resterende bouillon, olijfolie en bloem.

Dik de soep in met de roux en voeg peper en zout toe. Snij de stengel in kleine rondjes en voeg toe. Serveer de soep met peterselie en room.

Hoofdgerecht - Witloofrisotto met gerookte zalm of met halloumi

250 g gerookte zalm of 250 g halloumi - 6 stronken witloof - sap van een halve citroen - bieslook - 1 sjalot - lookpasta* - 1 el boter - 300 g witte rijst * - Parmezaanse kaas - 1 dl droge witte wijn* - 4 dl groentebouillon - 4 el olijfolie* - peper en zout

Snipper het witloof in dunne reepjes. Verhit 2 el olijfolie en bak het witloof goudbruin. Besprenkel met het citroensap.

Verhit 2 el olijfolie en bak de gesnipperde sjalot glazig. Voeg de rijst toe en roerbak 1 minuut op hoog vuur zodat de korrels glazig zijn. Overgiet met witte wijn en laat deze inkoken. Giet de bouillon bij de rijst, voeg wat lookpasta toe en roer even. Laat de rijst nu afgedekt op een matig vuur garen gedurende 15 min. Niet meer roeren.

Voeg de boter en de kaas toe aan de risotto en meng goed. Voeg het witloof en de gesnipperde gerookte zalm toe en bestrooi met de bieslook.

Wil je het vegetarisch houden, dan kan je de gerookte zalm vervangen door halloumi. Snijd de halloumi in dobbelsteentjes en wentel die even in de currypasta uit de wereldwinkel. Bak die dan in olijfolie goudbruin. Leg bovenop de risotto.

Dessert - Warme chocolade met pindapasta

2 eieren - 30 g boter - 100 g fondant chocolade 75% cacao* - pindapasta* - 30 g rietsuiker*

Smelt de boter met de chocolade in de oven op 80° C. Klop de eieren met de suiker tot een dikke, luchtige massa. Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door de eieren.

Verdeel de helft van het chocolademengsel in enkele potjes. Leg in het midden van elk potje een eetlepel pindapasta, schep er de rest van het chocolademengsel bovenop.

Bak 15 minuten in een oven van 80°C, het ei zal stollen, maar de chocolade blijft lekker smeuïg.