FairTradeGemeente

Eerlijke handel in Machelen!

In Machelen hebben we een hart voor eerlijke, duurzame en lokale handel. Dankzij fair trade, of eerlijke handel, krijgt de kleine boer in het Zuiden een eerlijke prijs voor zijn producten. Zo kan hij leven van zijn werk en verder investeren in een duurzame toekomst.

Als lokaal bestuur steunen en promoten wij fair trade. Zowel met woorden als met daden. Zo verkreeg jouw gemeente in 2014 officieel de titel van FairTradeGemeente.

Jouw FairTradeGemeente in actie

Door het streven naar de 6 criteria om de titel van FairTradeGemeente te behalen/behouden, toont Machelen, van burgemeester tot cafébaas, van ondernemer tot jeugdvereniging, dat eerlijke handel een zaak is van iedereen.

Criterium 1: een geëngageerd gemeentebestuur dat de ambitie heeft fair trade te steunen en te promoten
 • Het gemeentebestuur kiest voor eerlijke koffie in de kantoren.
 • Onze groendienst draagt uniformen gemaakt uit duurzaam textiel.
 • De gemeente sensibiliseert haar inwoners en personeel over het belang van eerlijke en duurzame handel.
Criterium 2: minstens twee fairtradeproducten zijn duidelijk beschikbaar in de plaatselijke winkels en horecazaken
 • In de lokale winkels kan je een ruim aanbod aan fairtradeproducten vinden. Je herkent ze makkelijk aan de Fairtrade-labels.
 • In Machelen-Diegem verkopen of serveren heel wat horeca-uitbaters eerlijke producten.
Criterium 3: scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten en communiceren hierover naar hun leerlingen, werknemers en leden
 • Onze scholen kiezen voor een gezond, duurzaam en eerlijk voedingsbeleid.
Criterium 4: media-aandacht en sensibilisering
 • Op regelmatige basis wordt er gecommuniceerd over de acties die we organiseren om eerlijke handel onder de aandacht te brengen.
 • Hou zeker onze website, FB-pagina en infoblad in het oog zodat je geen enkele actie mist. Wie weet word jij eens de winnaar van één van onze fairtrade-wedstrijden.
Criterium 5: een lokale trekkersgroep die actief de nodige initiatieven neemt om de titel te behouden
 • Een superenthousiast team bestaande uit gemeenteambtenaren onderneemt verschillende initiatieven om de titel te behouden en fair trade op de kaart te zetten.
 • De trekkersgroep zet acties op poten, organiseert wedstrijden, sensibiliseert a.d.h.v. communicatiecampagnes en rapporteert aan FairTradeGemeente.
Criterium 6: lokale en duurzame voeding in de kijker zetten
 • Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen wordt consumptie van lokale en duurzame producten gepromoot.

Als handelaar of vereniging ook bijdragen

Met je winkel, vereniging, bedrijf of horecazaak kan jij ook een steentje bijdragen en de kleine boeren in het Zuiden steunen. Dit kan door fairtradeproducten aan te bieden aan je klanten, leden of medewerkers.

Er is keuze uit meer dan 1 000 producten: koffie, kruiden, wijnen, fruitsappen, frisdranken, vers fruit, chocolade, chips, granen- en chocoladerepen, ontbijtgranen, ijs, ...

Verkoop of gebruik je reeds fairtradeproducten of ben je geïnteresseerd om dit te doen? Dan willen we je hierbij graag ondersteunen en je engagement met veel trots aan de buitenwereld bekend maken via persartikels, website, gadgets,...