Fruitboomgaard

Op 20 februari 2018 werd achter het Merelplein een gemeentelijke fruitboomgaard aangelegd. In totaal werden 41 appel-, kersen-, peren- en pruimenbomen en één notenboom geplant. De omgeving rond de bomen wordt op een ecologische wijze onderhouden. Wij proberen een stukje groen te creëren dat door iedereen gekoesterd kan worden en waar iedereen letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukt.

Een mens- en diervriendelijk stukje groen

Rondom de fruitboomgaard willen we een stukje natuur creëren dat interessant is voor bijen, vlinders en andere fauna en flora. Het bestaat voornamelijk uit een divers en kleurrijk bloemenmengsel. Het gras zal steeds meer plaats maken voor meer bloemen en een grote verscheidenheid aan bloemen. Een diervriendelijk bloemenmengsel zal steeds hoger zijn dan een doorsnee grasperk.

Ecologisch beheer

Deze duurzame omgeving vraagt een ecologisch onderhoud en een ander maaibeheer.

Het aantal maaibeurten is afhankelijk van het aantal soorten dat teruggevonden kan worden. Op dit moment zal er drie keer per jaar gemaaid worden, in mei, juli en september. De maaibeurten in juli en september zullen er mede voor zorgen dat de fruitboomgaard toegankelijk is tijdens de oogstmaanden.

De randen (+/- 1 m) rond de openbare verlichting en de wandelpaadjes zullen regelmatiger gemaaid worden om een verzorgd uitzicht te bewaren en het gebied deels toegankelijk te maken. Betreding op niet gemaaide gebieden dient zoveel als mogelijk vermeden te worden om de natuurwaarde te behouden en de grassen en kruiden ruimte te geven om te ontwikkelen.

Interessant weetje

Wist u dat groen veel voordelen heeft voor de natuur en voor de mens? Groen is een buffer voor verschillende levensnoodzakelijke dingen: het filtert en zuivert de lucht die we inademen, werkt preventief voor overstromingen door regenwater in de grond te laten dringen, zorgt voor verfrissing tijdens warme dagen, vermindert geluidsoverlast, …

Groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid en vormt een ideale voedselbron. Het is een schuil- en woonplaats voor allerlei beestjes groot en klein en dat is goed voor de biodiversiteit. Bijen, hommels en vlinders zijn bijvoorbeeld zeer belangrijk voor de bestuiving van onze fruitbomen!