Gemeente plant 3 655 nieuwe bomen aan  Nieuws RSS

In de gemeente zijn 3 655 nieuwe bomen aangeplant op het perceel aan de Boskantweg (Bosveldsite). Hiermee komt de bomenteller op 10 405.

Aan de Boskantweg aan de Bosveldsite in Machelen plantte de gemeente (dienst Leefmilieu en Groendienst), samen met enkele Machelse scholen en sponsor DHL Express, 3 655 extra bomen aan. Het gaat o.a. om zoete kers, winterlinde, zomereik, haagbeuk, gewone esdoorn, ruwe berk en een struikrand. Deze streekeigen soorten zorgen voor een minimaal onderhoud, hebben een lange levensduur en zijn beter aangepast aan ons klimaat.

Bomencharter

Met de ondertekening van het Bomencharter in 2020, engageerden we ons als gemeente tot het aanplanten van 15 582 nieuwe bomen tegen 2024. Dat is 1 boom per inwoner. Eerder werden al 6 750 nieuwe bomen aangeplant in 2020 (ook door de gemeente i.s.m. de scholen) en 2021 (door ANB). Dit Bomencharter is een instrument om meer bomen te bekomen in gans Vlaanderen, een symbool voor de collectieve strijd die we samen voeren tegen de klimaatopwarming.

De aanplant valt tevens binnen het LIP Woluwe-Trawool-Floordambos project van de VLM, waarbij er een Groene Ring (bosbuffer) rond Machelen wordt aangelegd. De Bosveldsite zal daarbij een belangrijk toegangspunt vormen voor het centrum van Machelen tot het wandelparcours rond de bosbuffer.

Steun van DHL Express

De financiële steun komt van DHL Express, waar het kadert in hun missie om CO2 neutraal te zijn tegen 2050.

Danny Van Himste, CEO DHL Express: “Als logistieke speler nemen wij elke dag onze verantwoordelijkheid in de strijd tegen de klimaatopwarming. Dat we kunnen meehelpen aan een groenere omgeving voor ons allemaal, en dat in de gemeente waar we thuis zijn, is natuurlijk fantastisch.”

Gezond groen

De nieuwe bomen in onze verstedelijkte gemeente zijn belangrijk voor onze inwoners en buurten. Bomen zuiveren onze lucht, geven verkoeling, verminderen geluidsoverlast en zorgen voor biodiversiteit. En bovenal, groen maakt gelukkig!

Het perceel aan de Boskantweg werd aangekocht en bebost met subsidies van ANB en Vlaanderen en financiële steun van DHL Express, die sponsorde via het Klimaatbossenfonds van BOS+.

Gepubliceerd op maandag 14 februari 2022 16.25 u.