Gemeente richt coronafonds op Nieuws RSS

De coronapandemie veroorzaakt een enorme crisis zowel op het vlak van gezondheid als op sociaal-economisch vlak. Om de impact ervan op onze lokale gemeenschap te verzachten, richt de gemeente een coronafonds op.

Het coronafonds is een initiatief van alle Machelse gemeenteraadsfracties (CD&V, NV-A, Open VLD en het kartel Sp.a-Spirit-Groen!). Via samenwerking kunnen we de effecten van deze crisis milderen voor onze lokale handelaars, verenigingen en meest kwetsbaren onder ons.

Het coronafonds bedraagt om en bij de 350.000 euro en zal ingezet worden voor 3 pijlers: jeugd, sport en cultuur, lokale economie en sociaal doelgroepenbeleid.

Naast Vlaamse middelen, heeft de gemeente 100.000 euro eigen middelen vrijgemaakt om het fonds te spijzen. Daartoe hebben alle mandatarissen hun zitpenning afgestaan, het schepencollege een dubbele zitpenning.

Vrije tijd

Het doel van het coronafonds is om het lokaal sociaal en economisch leven opnieuw op te starten. Zo wordt er om en bij de 155.000 euro ingezet voor de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Vrije tijd verbindt immers mensen.

Lokale economie

100.000 euro wordt voorzien voor de ondersteuning van de lokale economie. Heel wat handelaars moesten hun deuren sluiten of hun werkwijze aanpassen. Lokale handelaars vervullen niet alleen een economische rol maar hebben ook een belangrijke sociale functie. Om consumenten toe te leiden naar lokale handelszaken en lokaal te winkelen in Machelen-Diegem, ontwikkelt de gemeente de MD-cheque. Deze cheques kunnen gebruikt worden bij elke lokale handelaar die zich engageert om mee in dit systeem te stappen.

Met de middelen van het coronafonds kunnen we de noodzakelijke investeringen voor dit betaalsysteem dragen én een tijdelijke korting van 20% per aangekochte cheque bieden.

Sociaal doelgroepenbeleid

Tenslotte wordt er 82.500 euro vrijgemaakt voor voor de meest kwetsbare gezinnen in onze gemeente. De concrete besteding van de middelen moet nog uitgewerkt worden. Het is nog even wachten op duidelijke richtlijnen vanuit Vlaanderen.

Gepubliceerd op maandag 6 juli 2020 11.45 u.