Groepsaankoop elektrische (bak-)fietsen

Net zoals de groepsaankopen voor isolatie en zonnepanelen houden we dit najaar een groepsaankoop elektrische (bak-)fietsen. Als inwoner krijg je de kans om een elektrische fiets met korting aan te schaffen.

Het eerstvolgende toon-/testmoment in onze regio zal plaatsvinden in Meise tijdens de wekelijks markt, ter hoogte van GC de Muze. Zaterdag 16 november van 10 tot 12 uur. 

Met een elektrische fiets wordt fietsen voor veel meer mensen snel een plezante keuze. Zo is de elektrische fiets een realistisch alternatief voor de wagen. Wie regelmatig kinderen of boodschappen vervoert, kan bovendien kiezen voor een elektrische bakfiets.

Waarom neemt de Machelen deel aan deze groepsaankoop?

 • Als gemeente spelen we een cruciale rol bij het afremmen van de klimaatverandering. Klimaatpunt en Haviland ondersteunen gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van klimaatacties. De omschakeling naar een duurzame mobiliteit door het stimuleren van elektrisch fietsen is daar één van.
 • In Vlaanderen woont 82 procent van de bevolking op minder dan 30 kilometer van zijn werk. Met een elektrische fiets zijn deze afstanden zeker overbrugbaar. Hoe meer mensen met de fiets gaan werken, hoe minder vervuiling en fileleed.
 • Het e-fietsbezit in Machelen ligt 10 % onder het Vlaams gemiddelde (het gewone fietsbezit ligt 14 % lager).

Waarom een collectieve aanpak?

 • We willen inwoners informeren en sensibiliseren.
 • We kunnen een betere prijs bedingen door het ‘hoeveelheidsvoordeel’ maar kwaliteit en lokale aanpak blijven voorop staan.
 • Het aanbieden van hulp verlaagt de drempel om de stap te zetten tot de aankoop van een elektrische fiets.
 • Hoewel het een groepsaankoop betreft, wordt er een persoonlijk contact tussen de particulier en de lokale fietshandelaar nagestreefd.

Werkwijze?

 • Het aanbod van de groepsaankoop wordt gekozen door een stuurgroep van enthousiaste burgers die mee beslissen aan welke voorwaarden de e-bikes moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de lokale fietshandelaars.

 • Het aanbod bestaat uit een stadsfiets (M/V), een bakfiets en mogelijk ook een speedpedelec (M/V).

 • De fietshandelaars uit de regio worden betrokken en zullen instaan voor het rijklaar maken en onderhouden van de fietsen.

 • Samen met de deelnemende gemeenten worden een aantal aanbod- en testmomenten georganiseerd. Dan kunnen de geselecteerde modellen getest worden. 

 • Iedereen die woont of werkt in Machelen kan een fiets bestellen onder de voorwaarden van de groepsaankoop.

Hoe werkt de groepsaankoop?

 1. Kom vrijblijvend naar een info- en testmoment (tijdens najaar 2019 en/of voorjaar 2020).

 2. Teken vrijblijvend in op https://www.groepsaankopen.org/elektrischefietsen/.

 3. Van zodra je ingetekend hebt, ontvang je van een handelaar uit de buurt onmiddellijk een basis-offerte.

 4. Met deze offerte kan je langsgaan bij de lokale fietshandelaar, bijkomende info verzamelen en eventuele bijkomende opties bespreken.

 5. Je ontvangt je definitieve prijsofferte binnen de 10 werkdagen na je bezoek. Ook deze offerte is vrijblijvend.

 6. Als je ingaat op het aanbod, onderteken je de offerte (en betaal je eventueel een voorschot).

 7. Binnen de 8 tot 12 weken kan je je e-bike gaan oppikken bij de lokale fietshandelaar.

Interesse?

De (elektrische) fietskriebels te pakken gekregen? Schrijf je dan vrijblijvend in via https://www.groepsaankopen.org/elektrischefietsen/. Via mail houden ze je regelmatig op de hoogte over het verdere verloop van de groepsaankoop.