Groepsaankoop elektrische (bak-)fietsen

Naar het voorbeeld van de groepsaankopen voor isolatie en zonnepanelen volgt dit najaar en komend voorjaar een groepsaankoop elektrische (bak-)fietsen. Geïnteresseerde fietsliefhebbers zullen in najaar 2019 en/of voorjaar 2020 de kans krijgen om een elektrische fiets met korting aan te schaffen.

Met een elektrische fiets wordt fietsen voor veel meer mensen snel een plezante keuze. Zo is de elektrische fiets een realistisch alternatief voor de wagen. Wie regelmatig kinderen of boodschappen vervoert, kan bovendien kiezen voor een elektrische bakfiets.

Waarom neemt de gemeente Machelen deel aan deze groepsaankoop?

 • Lokale overheden spelen een cruciale rol bij het afremmen van de klimaatverandering. Pajopower en Haviland ondersteunen gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van relevante klimaatacties. De omschakeling naar een duurzame mobiliteit door het stimuleren van elektrisch fietsen is daar één van.
 • In Vlaanderen woont 82 procent van de bevolking op minder dan 30 kilometer van zijn werk. Met een elektrische fiets zijn deze afstanden zeker overbrugbaar. Hoe meer mensen met de fiets gaan werken, hoe minder vervuiling en fileleed.
 • Het e-fietsbezit in Machelen ligt 10 % onder het Vlaams gemiddelde (het gewone fietsbezit ligt 14 % lager).

Waarom een collectieve aanpak?

De collectieve aanpak heeft de volgende voordelen/doelstellingen:

 • We willen inwoners informeren en sensibiliseren.
 • We kunnen een betere prijs bedingen door het ‘hoeveelheidsvoordeel’ maar kwaliteit en lokale aanpak blijven voorop staan.
 • Het aanbieden van hulp verlaagt de drempel om de stap te zetten tot de aankoop van een elektrische fiets.
 • Hoewel het een groepsaankoop betreft, wordt er een persoonlijk contact tussen de particulier en de lokale fietshandelaar nagestreefd.

Werkwijze?

 • Het aanbod van de groepsaankoop wordt gekozen door een stuurgroep van enthousiaste burgers die mee beslissen aan welke voorwaarden de e-bikes moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de lokale fietshandelaars.

 • Het aanbod bestaat uit een stadsfiets (M/V), een bakfiets en mogelijk ook een speedpedelec (M/V).

 • Op uitdrukkelijk verzoek van de deelnemende gemeenten willen Pajopower en Haviland de lokale fietshandelaars een centrale rol geven in deze groepsaankoop: de fietshandelaars uit de regio worden betrokken en zullen instaan voor het rijklaar maken en onderhouden van de fietsen.

 • Samen met de deelnemende gemeenten worden een aantal aanbod- en testmomenten georganiseerd, waarbij de geselecteerde modellen getest kunnen worden. Deze momenten zullen plaatsvinden tijdens najaar 2019 en/of voorjaar 2020. 

 • Iedereen die woont of werkt in een van de deelnemende gemeenten kan een fiets bestellen onder de voorwaarden van de groepsaankoop.

Hoe werkt de groepsaankoop?

 1. Kom vrijblijvend naar een info- en testmoment (tijdens najaar 2019 en/of voorjaar 2020).

 2. Teken vrijblijvend in op https://vzw.pajopower.be/elektrischefietsen/.

 3. Van zodra je ingetekend hebt, ontvang je van een handelaar uit de buurt onmiddellijk een basis-offerte.

 4. Met deze offerte kan je langsgaan bij de lokale fietshandelaar, bijkomende info verzamelen en eventuele bijkomende opties bespreken.

 5. Je ontvangt je definitieve prijsofferte binnen de 10 werkdagen na je bezoek. Ook deze offerte is vrijblijvend.

 6. Als je ingaat op het aanbod, onderteken je de offerte (en betaal je eventueel een voorschot).

 7. Binnen de 8 tot 12 weken kan je je e-bike gaan oppikken bij de lokale fietshandelaar.

Interesse?

De (elektrische) fietskriebels te pakken gekregen? Schrijf je dan vrijblijvend in via https://vzw.pajopower.be/elektrischefietsen/. Via mail houden ze je regelmatig op de hoogte over het verdere verloop van de groepsaankoop. 

Je gegevens worden door Pajopower vzw uitsluitend voor dit doel gebruikt. Pajopower vzw zal je persoonsgegevens zorgvuldig verwerken en niet aan derden verstrekken. De verzamelde gegevens worden ook niet langer bewaard dan noodzakelijk en worden op jouw verzoek uit hun bestanden verwijderd.

Contact

Nog vragen? Neem gerust contact op met Pajopower via groepsaankopen@pajopower.be
of 0497 41 22 15 (Reindert De Schrijver).