Groepsaankoop laadpalen Nieuws RSS

Ben je als particulier of als bedrijf geïnteresseerd in het plaatsen van een eigen laadpaal? Dan is de groepsaankoop een interessante optie. Hoe sneller je aankoopt, hoe groter het fiscaal voordeel.

Om de groei van duurzame mobiliteit en meer bepaald elektrisch rijden bij te houden, moeten er in België tegen 2030 zo’n 150.000 laadpalen bijkomen – of 20 keer zoveel laadpalen als er vandaag zijn. Als dat aantal evenredig verdeeld wordt, moeten er in onze regio 150.000 laadpalen geplaatst worden in de komende 10 jaar. Dat zijn er 2 per maand.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel! Bij deze laadpalen worden gelukkig niet enkel publieke laadpalen gerekend maar ook als particulier of bedrijf kan je ervoor zorgen dat het aantal naar boven wordt gekrikt door zelf een laadpaal aan te kopen.

Voordelen

Wanneer je zelf met een elektrische wagen rijdt of wanneer je er als bedrijf voor wil zorgen dat eigen personeel en/of bezoekers hun elektrische wagen op je eigen bedrijfsterrein kunnen laden, dan is het aankopen van een private laadpaal een interessante keuze. Er zijn tal van voordelen. Zo is een private laadpaal:

 • Fiscaal voordelig
  Wie als particulier of als onderneming er voor kiest om een laadpaal aan te kopen tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 kan rekenen op een fiscaal voordeel gegeven door de federale overheid.
 • Veilig
  Langdurig laden aan een stopcontact kan tot oververhitting leiden. Een laadpaal is daar beter tegen bestand.
 • Snel
  Met behulp van een laadpaal laad je tot wel 60% sneller dan met een gewoon stopcontact.
 • Goedkoop
  Thuis laden is goedkoper dan laden aan een publieke laadpaal. Wanneer je ook nog eens zonnepanelen hebt, laad je je wagen zelfs kosteloos op.
 • Makkelijk
  De auto laden in de nacht of op het werk tijdens de werkuren zorgt ervoor dat je steeds met een opgeladen wagen kan vertrekken.

Om het aankopen en installeren van een private laadpaal voor haar inwoners eenvoudiger en goedkoper te maken, neemt onze gemeente deel aan de groepsaankoop laadpalen van Haviland.

Via deze collectieve aanpak kan je rekenen op de nodige informatie, hulp en ondersteuning. Er wordt gegaan voor de hoogste kwaliteit en de beste prijs door schaalvoordelen. Je krijgt ook meer zekerheid omdat je een rechtstreeks contract afsluit met de geselecteerde leverancier.

Werkwijze

 • Het aanbod van de groepsaankoop wordt gekozen door een stuurgroep van enthousiaste inwoners die mee beslissen aan welke voorwaarden de laadpalen moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de leverancier(s). 
 • De gekozen firma geeft een toelichting en geïnteresseerde inwoners of bedrijven kunnen nadien hun laadpaal naar keuze bestellen.
 • De inwoner of het bedrijf ontvangt een offerte van de leverancier en betaalt deze binnen de gestelde termijn.
 • De werken worden uitgevoerd door de gekozen firma bij de inwoner thuis of bij het bedrijf.

Interesse?

Ben je als particulier of als bedrijf geïnteresseerd in het plaatsen van een eigen laadpaal of wil je graag zetelen in de stuurgroep? Meld je dan geheel vrijblijvend aan via het aanmeldformulier.

Gepubliceerd op dinsdag 12 april 2022 9 u.