Het warmteverlies van je woning in kaart brengen? Nieuws RSS

Benieuwd naar het warmteverlies van jouw woning? Voor 20 euro kan je tijdens de herfst en winter een gedetailleerde warmtescan laten uitvoeren. Er wordt ook een algemene thermografische luchtfoto gemaakt.
Gedetailleerde warmtescan van jouw woning

Een energiedeskundige van de vzw 3Wplus onderzoekt je woning met een warmtebeeldcamera. Infraroodfoto’s van de buiten- en binnenzijde tonen aan waar er precies warmte verloren gaat. Na het onderzoek ter plaatse ontvang je een rapport met tips en technische adviezen om het warmteverlies tegen te gaan.

Mits enkele ingrepen is de kost van de audit zo terugverdiend. Voor sociale doelgroepen is een warmtescan gratis. Ze kunnen ook aanspraak maken op verhoogde premies. Ook eigenaars die aan sociale doelgroepen willen verhuren, kunnen een beroep doen op heel wat voordeeltarieven.

Een warmtescan uitvoeren kan enkel tijdens de herfst en winter. Het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten moet voldoende groot zijn, anders is het warmteverlies niet of niet goed te meten.

Een warmtescan aanvragen kan via 0499 92 39 29 of benoveren@3wplus.be.

Thermografische luchtfoto dakisolatie

Deze winter wordt er ook een thermografische luchtfoto van de gemeente genomen. Op de warmtefoto kan je zien hoeveel warmte via de daken van de huizen en gebouwen verloren gaat en inschatten hoe goed je dak geïsoleerd is. Onze woningen en gebouwen kunnen 30% van hun warmte via het dak verliezen. Je dak isoleren betekent een flinke besparing op je energiefactuur maar ook een vermindering van de CO2-uitstoot, wat weer goed is voor je omgeving. Zo draagt iedereen zijn steentje bij om klimaatverandering tegen te gaan.

Van thermografische kaart naar (be)noveren

Tussen november 2018 en februari/maart 2019 vliegt een vliegtuig, uitgerust met een infraroodcamera, ’s nachts over de gemeente en detecteert de thermische straling. De thermografische gegevens worden nadien verwerkt (maart – mei 2019) tot een kaart met een classificatie van het warmteverlies.

Vanaf september 2019 – als de weersomstandigheden het toelieten - kan je via een gebruiksvriendelijke toepassing op de website een beeld krijgen van het warmteverlies van je eigen woning. Zo kan je gericht advies inwinnen om energiebesparende aanpassingen te doen.

De gemeente en Haviland bieden je de nodige ondersteuning en advies rond (be)novatietips, energiepremies, … Onze klimaatmobiel staat nog steeds voor je klaar.

Gepubliceerd op maandag 29 oktober 2018 12.12 u.