Je kind inschrijven in een basisschool in Machelen

Je kind inschrijven in een school in Machelen-Diegem voor schooljaar 2024-2025? Is je kind geboren in 2022 en moet je aanmelden voor de instapklas?

Alle Machelse basisscholen werken met één gezamenlijk online aanmeldingssysteem voor het kleuter- én het lager onderwijs.

Door online aan te melden krijgt elke ouder een gelijke kans om in te schrijven in een school naar keuze en vermijden we kampeertoestanden aan de scholen. We willen er ook voor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen een plaats krijgen in de buurt van hun woning.

Voor de aanmeldperiode voor schooljaar 2024-2025 werken we voor het eerst met het Vlaamse aanmeldsysteem. Zeker voor ouders die al eens aanmeldden voor een broer of zus kan dit ingewikkeld overkomen. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met de dienst Onderwijs of om een afspraak te maken tijdens onze ‘samen aanmelden’-sessies.

Wanneer aanmelden?

Belangrijk: er zal dit jaar geen aparte aanmeldperiode zijn voor broers, zussen en kinderen van personeelsleden. Deze voorrang zal je kunnen toepassen tijdens de algemene aanmeldingsperiode.

Aanmeldperiode voor alle kinderen

Van 27 februari 2024 (vanaf 12 uur ’s middags) tot en met 19 maart 2024 (tot 12 uur ’s middags).

Deze aanmeldperiode geldt voor alle kinderen, ook broers, zussen en kinderen van personeelsleden melden in deze periode aan.

Vrije inschrijvingsperiode

Vanaf 23 mei 2024 (vanaf 8.30 uur) kan je inschrijven zonder toewijzingsticket. Opgelet! Op de meeste scholen zullen er geen vrije plaatsen meer zijn.

Vrije plaatsen

Hieronder heb je een overzicht van de vrije plaatsen in de Machelse basisscholen aan de start van de vrije inschrijvingsperiode van 23 mei.

Geboortejaar/leerjaar  GO! Basisschool De Sterrenhemel  GO! Basisschool De Fonkel  VBS De Windroos  Parochiale Basisschool Diegem 
°2022  3 21 3 0
°2021  17 2
°2020  0 3
°2019  4 0
1e leerjaar  1
2e leerjaar 
3e leerjaar 
4e leerjaar  8 4
5e leerjaar  4
6e leerjaar  0 15 

Aanmelden stap per stap

  1. Kies je scholen van voorkeur
  2. Meld je kind online aan via het aanmeldingsportaal en volg alle stappen. We adviseren om meerdere scholen te kiezen. Je kiest zelf welke school je op 1,2,3 of 4 zet.
  3. Ten laatste 19 april 2024 16 uur ontvang je een toewijzingsticket of weigeringsdocument. Dit document ontvang je via e-mail, maar later ook via de post. Is er geen plaats in één van je gekozen scholen, ontvang je geen ticket. Je krijgt wel een weigeringsdocument met het advies om opnieuw te proberen bij de start van de vrije inschrijvingsperiode (vanaf 23 mei).
  4. Schrijf je kind in. Maak zelf een afspraak op de toegewezen school. Let op! Schrijf je kind in tijdens de opgegeven inschrijvingsperiode (tussen 22 april en 13 mei 2024). Doe je dit niet vervalt je ticket.

Sessies ‘Samen aanmelden’

Heb je graag hulp bij het aanmelden? Maak dan tijdig een afspraak voor onze persoonlijke aanmeldsessie in het Huis van het Kind, Koningin Fabiolalaan 60, 1830 Machelen.

Deze sessie gaat door op 29 februari 2024 tussen 16.30 en 19 uur. We voorzien 15 minuten per aanmelding. Afspraken krijgen steeds voorrang op personen zonder afspraak. Ben je de Nederlandse taal niet machtig? Neem dan iemand mee die voor je kan vertalen.

Maak hiervoor een afspraak via www.machelen.be/afspraken of via mail naar onderwijs@machelen.be

Meer info

Uitgebreide informatie vind je in de aanmeldbrochure of neem contact op met de dienst Onderwijs.

Ombudsdienst Inschrijvingen

Heb je een klacht over technische fouten of materiële vergissingen die gemaakt werden? Wil je een uitzonderlijke situatie laten erkennen?

Neem dan online contact op met de ombudsdienst inschrijvingen (ODI), binnen de 15 kalenderdagen na het voordoen van de betwiste feiten (zaterdagen, zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen, schoolvakanties en facultatieve vakantiedagen niet meegerekend).