Imker in Machelen
Dit verhaal is dat van een imker uit Machelen die met passie en toewijding zorgt voor zijn bijen. Hij vertelt over hun belang voor de natuur, de uitdagingen waarmee ze te maken hebben en wat we zelf kunnen doen om hen te helpen.
Van waar komt je passie voor bijen?
"De prikkel is begonnen in de lagere school met het bezoek van een imker en vijftien jaar later door een krantenartikel over een basiscursus imkeren."
Jij hebt ook zelf bijen, kan je daar wat meer over vertellen?
"In Machelen heb ik vier productiekolven staan die in juni tot wel 60?000 bijen bevatten. Die vliegen tot 3 km ver om bloemen te zoeken. Dus als iemand een bijtje in Machelen of Diegem ziet, is er veel kans dat het er één is uit mijn kolonies. Daarnaast staan in Diegem in samenwerking met DE KLINK twee startvolkjes die daar overwinteren in het kader van de verjonging van mijn bijenstand."
Hoeveel honing maak je op een jaar van deze bijen?
"Het hangt af van het seizoen en de dracht. Als het een regenachtig seizoen is, dan geven de bomen en bloemen geen nectar. Klimaat speelt een belangrijke rol. Hoeveel liters ik per jaar produceer varieert dus sterk. De omzet van de honing die ik produceer gebruik ik om nieuw materiaal aan te kopen."
Bijen zijn belangrijk voor ons allemaal. Waarom?
"Bijen zorgen voor een goede bestuiving van onze bloemen, groenten en fruit. Hierdoor worden bloemen bevrucht en kunnen zaadjes en vruchten zich goed ontwikkelen. De mens kan niet zonder bijen, maar door ons toedoen hebben de bijen ons ondertussen ook nodig om te overleven."
Wat kunnen mensen zelf doen om de bijensterfte tegen te gaan?
"Insectenhotels zijn een super initiatief om bijen te helpen. Gelukkig zien we meer mensen hieraan deelnemen. Belangrijk is vooral bijenvriendelijke planten aanplanten, zoals krokussen en de blauwe druif. Ze zijn een schat aan stuifmeel voor de bijen en hommels die de winter uitkomen. Vaak klagen bewoners van een gemeente van vuile bermen omdat het gras niet gemaaid is. Maar juist hierdoor kunnen er bloemen groeien op planten die dan een belangrijke bron van nectar en stuifmeel zijn. Maai dus zelf het gras in je tuin wat later en laat een struik in je tuin verwilderen."