Brugfiguur
Als brugfiguur is Klaartje een onmisbare schakel tussen de school en de ouders. Haar warme persoonlijkheid en toewijding maken haar tot een vertrouwd gezicht voor velen. In dit verhaal vertelt ze over haar werk en hoe ze jou en je kinderen kan ondersteunen.
Wat houdt jouw rol als brugfiguur in?
"Mijn rol is zeer breed. Ik help ouders met allerlei vragen en problemen, van praktische zaken zoals het gebruik van de communicatiemiddelen van de school, zoals Smartschool, tot complexere problemen zoals conflicten binnen het gezin. Ik heb beroepsgeheim, dus ouders kunnen mij in vertrouwen spreken. Ik fungeer als een schakel tussen ouders en andere instanties, en probeer hen te helpen de juiste hulp te vinden.
Daarnaast organiseer ik activiteiten om ouders bij elkaar te brengen en hun netwerk te versterken, wat bijdraagt aan een ondersteunende omgeving voor de kinderen. Het is een rol die echt aansluit bij mijn passie om mensen te helpen en een positieve impact te hebben op de gemeenschap."
Wat vind je het leukst aan jouw job?
Ik vind het heel belangrijk om in het leven te staan met een basisrespect voor alle mensen, ongeacht hun leefwereld, afkomst of middelen. Ik probeer een vriendelijk en toegankelijk aanspreekpunt te zijn voor zowel de school als de buurt en de gemeente. Op die manier sta ik klaar voor alle vragen van ouders en probeer ik hen zo goed mogelijk te helpen.
Hoe probeer jij bij te dragen aan gelijke onderwijskansen?
"Ik probeer vooral oog te hebben voor kwetsbare gezinnen en hen te ondersteunen waar mogelijk. Dit kan variëren van praktische hulp bij energiefacturen tot het doorverwijzen naar instanties die verder kunnen helpen. Ik werk ook samen met organisaties zoals VZW Beter, die bijvoorbeeld gezonde broodmaaltijden/lunch voorzien voor kinderen. Daarnaast werk ik aan projecten die gericht zijn op het versterken van het sociale netwerk van ouders, zodat zij meer ondersteuning krijgen en beter in staat zijn om hun kinderen te helpen."
Waar ben je het meest trots op?
"Het zijn vaak de kleine successen die een groot verschil maken. Bijvoorbeeld, het ondersteunen van een ouder bij het betalen van een onbetaalbare energierekening of het toeleiden van kinderen naar het speelplein. Deze kleine stappen kunnen het leven van een kind en zijn gezin aanzienlijk verbeteren. Een ander voorbeeld is de samenwerking met lokale organisaties om gezonde maaltijden te bieden aan kinderen die anders zonder lunch naar school zouden gaan of ongezonde alternatieven zouden meenemen."