Laat de griep in de kou staan! Nieuws RSS

Dit jaar worden de griepvaccinaties in fases verdeeld. Behoor je tot een risicogroep of woon je samen met een risicopersoon? Dan heb jij vanaf 15 oktober al recht op een vaccin. Vanaf 15 november kan iedereen een vaccin krijgen.

Wie kan zich laten vaccineren vanaf 15 oktober?

  • Iedereen die een verhoogd risico loopt op complicaties na een griepinfectie: dat zijn zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van hart, longen of nieren.
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Iedereen werkzaam in de gezondheidssector.
  • Iedereen vanaf 50 jaar 

Ben je 65-plusser, ben je zwanger of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger. Daarom laat je je best vaccineren tegen de griep vanaf 15 oktober. Zo heb je de beste kans om geen griep te krijgen in de winter. 

Dit jaar spoort men ook 50-65 jarigen aan om zich te laten vaccineren, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden. Naast het verhoogde risico dat ze complicaties bij griep ontwikkelen door hun leeftijd, bestaat er immers ook één kans op drie dat ze minstens één factor vertonen die het risico op complicaties nog verhoogt. Het gaat vooral om personen die roken, excessief drinken en/of zwaarlijvig zijn.

Wanneer vaccineren?

Vanaf 15 oktober zal eerst deze risicodoelgroep gevaccineerd worden.

Na 15 november kan iedereen zich laten vaccineren. 

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 7 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort? Hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het aan je huisarts of huisapotheek.

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.laatjevaccineren.be

Gepubliceerd op vrijdag 25 september 2020 9.52 u.