Laat je testen op dikke darmkanker Nieuws RSS

Ben je tussen 50 en 74 en kom je dit jaar in aanmerking voor een uitnodigingspakket? Neem zeker deel aan de test voor gezonde darmen!

Als je tussen 50 en 74 jaar bent, ontvang je om de twee jaar automatisch een uitnodigingspakket van het Centrum voor Kankeropsporing. Dit bestaat uit een uitnodigingsbrief, een deelnameformulier en een afnameset om zelf een staal van je stoelgang te nemen.

De afnameset bevat een test die bloed in je stoelgang opspoort dat met het blote oog niet te zien is. Bloed in je stoelgang kan wijzen op poliepen of dikke darmkanker. Om deel te nemen stuur je, samen met het ingevuld deelnameformulier, een staal van je stoelgang naar het labo. Enkele weken later krijg je thuis het resultaat.

Dikke darmkanker is de 3e meest voorkomende kanker bij mannen en de 2e meest voorkomende kanker bij vrouwen. Deze kanker kan in een heel vroeg stadium ontdekt worden, waardoor een (zware) behandeling kan vermeden worden. Bovendien is de kans op genezing groter.

Mensen die in aanmerking komen dit jaar, krijgen in november een uitnodigingspakket. Neem zeker deel aan de test want gezonde darmen is een gezonde toekomst.

Meer informatie

Gepubliceerd op donderdag 2 november 2023 8 u.