Leve(n)de Woluwe: een nieuwe aanpak voor de waterloop Nieuws RSS

De gemeente en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) werken samen om de waterloop de Woluwe open te leggen en buurtparken aan te leggen.

Als je af en toe een kijkje gaat nemen op de werf, heb je ongetwijfeld gezien dat er niet alleen op de Woluwelaan zelf, maar ook naast de weg gewerkt wordt. 

Meer open waterlopen, meer ruimte voor water

De naam ‘Woluwe’ doet veel mensen spontaan denken aan de drukke weg, maar de Woluwe is in de eerste plaats de naam van een waterloop die al eeuwen door de Woluwevallei loopt. Net zoals de Zenne in Brussel, is de Woluwe samen met vele andere rivieren op het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw grotendeels overwelfd. Daardoor zijn de Woluwe en haar zijbekken hun natuurlijke functie in het valleisysteem grotendeels kwijtgeraakt.

Omdat de Woluwe geen water meer kan bufferen, worden de riolen overbelast en stromen ze over. Veel planten en dieren zijn verdwenen omdat ze geen toegang meer hebben tot water.

Om overstromingen van de Woluwe in de toekomst te voorkomen en de natuurlijke functies te herstellen, zet de Vlaamse Milieumaatschappij samen met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters volop in op het openleggen van de Woluwe. Zo belandt zuiver hemelwater zoveel mogelijk in de waterlopen en wordt het afvalwater via het rioleringssysteem en de hoofdbuizen (moerriolen) sneller afgevoerd naar de nabijgelegen waterzuiveringsinstallaties.

De moerriolen raken minder snel overbelast, waardoor er minder overstromingen met gemengd water gebeuren. Het waardevolle hemelwater blijft bewaard om bijvoorbeeld droogte tegen te gaan, een groot pluspunt in tijden van klimaatverandering.

Meer informatie over het openleggen van de Woluwe kan je nalezen in de brochure op www.brabantsekouters.be/projecten/levende-woluwe.

Meer groen-blauwe ruimtes in de Vlaamse Rand

De gemeente en de Vlaamse Milieumaatschappij maken ook van de gelegenheid gebruik om buurtparken aan te leggen ter hoogte van de Villastraat, de Budasteenweg en de Donjon-vijvers.

Deze buurtparken krijgen met hun streekeigen groen, natuurlijke speelterreintjes, paden en rustbanken een recreatieve én educatieve functie.

Momenteel is de aannemer in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij al druk bezig met grondwerken. De Woluwe is ter hoogte van de Villastraat ook al over een afstand van 200 meter opengelegd. 

Dit project wordt financieel ondersteund door Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Gepubliceerd op dinsdag 31 januari 2023 9.11 u.