Machelen Veerkrachtig Nieuws RSS

Van 1 tot 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Gedurende tien dagen zetten we samen in op het verhogen van onze veerkracht.

Ontmoeting en verbinding staan dit jaar centraal. Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen wanneer de veerkracht in het gedrang komt. En laat het nu net veerkracht zijn dat we dit jaar door het coronavirus meer dan ooit overal nodig hebben.

Doe dus mee aan één van de verschillende activiteiten en boost je veerkracht! #SamenVeerkrachtig

Spreuken in het straatbeeld

Wandel tussen 1 en 10 oktober rond en laat je verwennen door fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. Speciaal voor jou. Omdat je het waard bent.

Wil jij ook een veerkrachtige boodschap geven? Ga aan de slag met krijtstiften, whiteboardstiften, … en versier je ramen of etalages. Inspiratie voor spreuken kan je vinden in de spreukengids.

Neem zeker een foto van je raamcreatie en mail het naar magezien@machelen.be. Wie weet verschijnt jouw spreuk of tekening op onze website of facebook.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Straatmusea – Museum in onze Straat (MIOS)

Bezoek tussen 1 en 10 oktober onze 2 straatmusea. In enkele straten in Machelen en Diegem hebben inwoners en handelaars een typerend of creatief element uit hun dagelijkse leven aangebracht op de ramen.

Dankzij deze kleine, persoonlijke straatmusea leren buren elkaar beter kennen. Het zijn ideale ijsbrekers om gesprekken aan te gaan en in contact met elkaar te blijven.

Route Diegem: start kerk – Kerktorenstraat – Oude Haachtsesteenweg – Sint-Korneliusstraat – einde aan Kosterstraat ter hoogte van GC ’t Kwadrant.

Route Machelen: start Koningin Fabiolalaan ter hoogte van Sociaal huis – Parkgaarde – Korenbloemstraat – Heirbaan – einde aan Koningin Fabiolalaan ter hoogte van het Sociaal huis.

Wedstrijd MIOS

Neem tijdens je tocht door de straatmusea deel aan de wedstrijd en win een fijn aandenken. Wedstrijdformulieren kan je downloaden via de bijlage onderaan of ophalen aan het onthaal van het gemeentehuis of sociaal huis.

Het ingevuld wedstrijdformulier kan je mailen naar kindenwelzijn@machelen.be of in de brievenbussen van gemeentehuis of sociaal huis steken.

Emotiepad

Geef emoties een plek! Ieder kind verwerkt emoties anders. Misschien drukt het ene kind zijn/haar gevoelens beter uit op papier? Een ander liever via een wens aan de wensboom? De kinderen kunnen erop los tekenen, knutselen, schilderen, schrijven ...

Ga thuis aan de slag met je gezin of bubbel. Maak een waar emotiepad om de emoties bespreekbaar te maken. Een aantal klassen van onze 4 basisscholen leggen ook een emotiepad aan.

Sta krachtig in het Leven – workshopreeks

In deze workshop bouw je aan je zelfvertrouwen via bewegingstherapie. Je wordt bewust van de spanning in je lichaam en leert ontspannen via bewegingen. Door tips ervaar je al snel hoe soepel en stevig je lichaam kan zijn. Zo kom je opnieuw in verbinding met jezelf en de anderen. Je hebt geen danstalent of fysieke kracht nodig.

Begeleider Helena Willems is geschoold dans- en bewegingstherapeute. De focus in haar werk ligt op de eenheid van lichaam, geest en ziel. Helena zet sterk in op inherente creativiteit en vertrouwen om zo de groei en ontwikkeling van individuen en groepen te verhogen.

Praktisch

Workshop “Ben jij nog FIT in je HOOFD?”

'Gaat alles wel goed?' Die vraag stellen we voortdurend aan anderen. Maar hoe is het met u? 

In de drukte om te zorgen voor anderen vergeten we soms om op tijd naar ons eigen mentale welzijn te kijken. Iedereen komt wel eens een dipje of tegenslag tegen. Gelukkig kan je jezelf oefenen om hier meer weerbaar tegen te worden door in te zetten op je mentale veerkracht. Dat is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslagen en er zelfs sterker uit te komen.

In deze interactieve workshop van eerstelijnszone BRAVIO krijg je tips en oefeningen om dagelijks in te zetten op je geestelijke gezondheid. Zo leer je je mentale evenwicht bewaken en positief in het leven te staan.

Praktisch

  • 7 oktober om 19 uur, workshop start om 19u30, spreker is Kim Van Den Berge
  • Kostprijs: gratis
  • GC ’t Kwadrant in Diegem (Kosterstraat 2)
  • Maximum 25 personen
  • Inschrijven verplicht via kindenwelzijn@machelen.be of via 02 756 55 14 (noodzakelijke gegevens: naam, voornaam, aantal personen, contactgegevens)
  • Taalniveau: 3 (Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen)
  • www.fitinjehoofd.be

Stoelententoonstelling “Ik zie u zitten”

Wij zien iedereen zitten. Want iedereen is uniek en interessant. Deze boodschap willen we meegeven tijdens een heuse stoelententoonstelling. Want een stoel staat symbool voor ontspanning, conversatie, diversiteit, een uniek karakter en een eigen verhaal.

Inwoners, organisaties, verenigingen, … hebben stoelen gepimpt tot ware schilderwerkjes. Kom ze bewonderen op de stoelententoonstelling in de kerk van Diegem. 

Praktisch

  • Van 1 tot 11 oktober 2020
  • Elke woensdag, vrijdag en zondag van 13 tot 17 uur. Elke zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur
  • Locatie: kerk van Diegem (A. De Cockplein)

Schoolvoorstelling “Geluk voor kinderen” – de Verhalenkat

“Geluk voor kinderen” wordt in de 4 basisscholen gebracht. Tien rare vogels beleven spannende avonturen. Ze worden er ook telkens een beetje gelukkiger van. De vogels vliegen, twijfelen en overwinnen.

Na elk verhaal volgt een levendig gesprek over wat kinderen nu precies gelukkig maakt. Muzikant Steven Michielsen maakt vogelgeluidjes, wordt vogel en vliegt mee uit.

Te Gek!? Mobiel komt naar GISO

Op 27 oktober komt de Te Gek!? Infomobiel naar het GISO. De sessies in de infomobiel gaan voornamelijk over geestelijke gezondheid. Zo wordt er nagegaan wat leerlingen verstaan onder het onderwerp, wordt er stilgestaan bij het feit hoe frequent psychische problemen voorkomen, welke mythes er leven en getuigenissen van een ervaringsdeskundige.

Gepubliceerd op woensdag 2 september 2020 9.27 u.