Nederlands leren en oefenen

Wie Nederlands leert, zal zich meer thuis voelen in onze gemeente. Je kunt met andere Machelaars praten, en praktische zaken zelf regelen. Nederlands leren is niet gemakkelijk. We moeten meertalige inwoners de kans geven om Nederlands te oefenen. Daar is soms wat geduld voor nodig.

Praatgroep Combinne

Tijdens een gezellig babbelmoment oefen je Nederlands met anderstalige en Nederlandstalige inwoners.

Deelnemen aan het verenigingsleven

Er zijn heel wat verenigingen actief in onze gemeente. Tijdens je vrije tijd Nederlands oefenen, leuk en leerzaam.

Taalpunt

In de bib van Machelen en van Diegem is er een taalpunt. Een taalpunt helpt jou om Nederlands te leren. Je vindt er boeken en cd-roms om Nederlandste leren, (beeld)woordenboeken, luisterboeken, Nederlands gesproken films, leesboeken en kranten in eenvoudige taal, …

Cursus Nederlands

Er zijn verschillende scholen die cursussen Nederlands organiseren. Wie zich de eerste keer in Vlaanderen voor een cursus Nederlands wil inschrijven, moet een test doen bij het Agentschap voor Integratie en Inburgering (in Vilvoorde). Die test kan soms via een digitaal gesprek maar vaak moet je fysiek naar het Agentschap gaan. Een afspraak maken kan best op 0800 123 00 of via https://integratie-inburgering.be/contactpunt-vilvoorde#afspraak. De site is toegankelijk in meerdere talen.

Meer informatie over Nederlands leren en oefenen krijg je bij de integratiedienst via integratiedienst@machelen.be of 02 756 55 34.