Nieuw zwerfkattenbeleid met VZW Het Kattenkabinet  Nieuws RSS

Zwerfkatten kunnen in sommige buurten voor overlast zorgen. Om de populatie zwerfkatten op een diervriendelijke manier onder controle te houden, zet de gemeente in op sterilisatie en herplaatsing. 

De gemeente werkte voorheen samen met het dierenopvangcentrum in Zemst voor de sterilisatie van zwerfkatten. Echter, na het stopzetten van de concessieovereenkomst door de gemeente Zemst, heeft Machelen besloten om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met VZW Het Kattenkabinet te Grimbergen.

Hoe werkt het?

Via een online meldingsformulier kan je contact opnemen met VZW Het Kattenkabinet om zwerfkatten te melden. Na ontvangst van een melding neemt Het Kattenkabinet zo snel mogelijk contact op om een afspraak te maken voor het plaatsen van een vangkooi.

Proces van vangen en sterilisatie

De zwerfkatten worden gevangen met behulp van vangkooien. Voordat de dieren gesteriliseerd worden, controleert de dierenarts eerst of de kat al gechipt is. Na de sterilisatie worden de katten terug vrijgelaten in de omgeving waar ze gevangen zijn.

Herkenning en adoptie

Zwerfkatten die schuw zijn, krijgen na sterilisatie een knip in het oor als herkenningsteken. Katten die sociaal genoeg zijn en het potentieel hebben om geadopteerd te worden, worden door VZW Het Kattenkabinet in opvang genomen en klaargemaakt voor adoptie.

Neem contact op

We moedigen alle inwoners aan om gebruik te maken van het nieuwe meldingsformulier als ze zwerfkatten in hun omgeving opmerken. Door samen te werken, kunnen we de zwerfkattenpopulatie op een humane manier beheren en de levenskwaliteit van deze dieren verbeteren. 

Gepubliceerd op maandag 1 juli 2024 10.46 u.