De nieuwe blauwe zak vanaf 1 april Nieuws RSS

Yoghurtpotjes en botervlootjes, plastic zakjes, plastic bloempotjes en bekers, verpakkingsfolies, zelfs chipszakjes,… het mag vanaf 1 april allemaal in de nieuwe blauwe pmd-zak.

Let wel op: gooi alle verpakkingen los in de PMD-zak, niet in elkaar gestapeld. De verpakkingen worden machinaal gesorteerd. Gestapelde verpakkingen worden niet herkend en gaan verloren voor recyclage.

De grootste uitzondering zijn de verpakkingen van gevaarlijke producten zoals ontstopper of bestrijdingsmiddelen. Die horen bij het gevaarlijk afval(KGA) en kan je gratis naar het recyclagepark brengen. Plastic spullen die geenverpakking zijn, breng je ook nog steeds naar het recyclagepark.

Minstens 10 euro minder afvalkosten per gezin

Door de nieuwe sorteerregels kan je de hoeveelheid restafval sterk beperken. Wie goed sorteert, zal per jaar ongeveer 20% minder gewicht aan restafval buiten plaatsen. Een gemiddeld gezin zal hierdoor minstens tien euro op afvalkosten kunnen besparen.

Het overblijvend restafval zal door het verdwijnen van de plastics wel compacter en zwaarder worden. Daarom komen er vanaf 1 april nieuwe, kleinere restafvalzakken. Vandaag is het gemiddelde gewicht van de restafvalzak 8 kg en dit dient ook in de toekomst zo te blijven.

De prijs van de afvalzak blijft dezelfde, zowel voor pmd als voorrestafval. 

Wat met de oude afvalzakken?

Vanaf 1 april kan je nieuwe afvalzakken kopen, zowel voor pmd als voor restafval. De bestaande, bruine restafvalzakken moet je gebruiken voor 31 augustus 2021. Koop dus zeker niet meer rollen aan dan nodig.

Oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. Ook in oude pmd-zakken mag je na 1 april volgens de nieuwe regels sorteren. 

Gepubliceerd op donderdag 28 januari 2021 11.04 u.