Maai MEI niet! Nieuws RSS

Laat in mei het gras eens wat langer groeien en geef de bijen en vlinders de ruimte die ze nodig hebben. Het is een kleine moeite met een groot effect!

In mei laten we de grasmaaier even staan. Door het gras langer te laten groeien, krijgen bloemen meer kansen en dus ook bijen, vlinders en andere bestuivers. Zo gaan we de strijd aan tegen de droogte door een betere waterinfiltratie en maken we werk van een natuurvriendelijke buurt.

Lees meer over de campagne 'Maai MEI niet' op de campagnewebsite.

Lees meer in het dossier 'Maai MEI niet' van Knack.

Ecologisch maaibeheer

Ook onze gemeentediensten doen hun duit in het zakje. Het ganse jaar doen we aan ecologisch maaibeheer. Op die manier werken we permanent aan onze lokale biodiversiteit.

Op verschillendel ocaties in Machelen en Diegem laten we het gras gecontroleerd groeien en leggen we bloemenweides aan. We zorgen steeds voor een ‘netheidsstrook’ rond deze zones, zodat iedereen duidelijk ziet dat deze zones bewust langer mogen groeien.

Het laten groeien van gras op deze plaatsen reduceert de CO2-uitstoot, geeft wilde bloemen de kans om te groeien en beschermt kleine dieren.

Tijdens de maand mei zullen we bewust nog wat meer van dergelijke stroken tijdelijk langer laten staan, en vooral in publieke plaatsen zoals de parken. We laten echter niet overal het gras groeien in mei, want openbaar gras heeft ook publieksfuncties zoals ontspanning en doorgang.

Daarom zorgen we ervoor dat het gras in onze gemeente in de maand mei, zoals in alle andere maanden, zowel voor de burger als voor de natuur is.

Gratis bloemenzaad

April en mei zijn ideale maanden om te zaaien als je hetzelfde jaar nog wil genieten van de bloemenpracht. Hoe later op het jaar je zaait, hoe later de bloemen bloeien, maar hoe langer er een voedselvoorraad is voor de bijen. Nog de ganse maand mei kan je een gratis zakje bloemenzaad afhalen aan het gemeentehuis.

Gepubliceerd op maandag 1 mei 2023 8 u.