Op 7 juli start stapsgewijze knip tussen R0 x R22 Nieuws RSS

Vanaf 7 juli 2024 wordt de verbinding tussen de Ring rond Brussel (R0) en de Woluwelaan (R22) in Diegem stapsgewijs afgesloten. Deze ingreep maakt deel uit van een groter plan om de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de omgeving te verbeteren.

Het knippen gebeurt in twee fases. Vanaf 7 juli verdwijnt de verbinding vanuit de Luchthaven richting de Woluwelaan in Diegem die onder de Ring doorloopt. Midden augustus verdwijnen de resterende verbindingen.

Verbeterde op- en afritten aan verkeersknoop Ring x E19

Het afsluiten van de Woluwelaan aan de Ring is een logische stap na de nieuwe verbindingswegen bij de verkeersknoop van de Ring en de E19. Vorig jaar verbeterde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) daar de aansluitingen door de bouw van een tunnel en nieuwe verbindingen naar de binnen- en buitenring. Dit zorgde voor een betere doorstroming van het verkeer.

Verkeersveiligheid, meer leefbaarheid en ruimte voor de Ringtrambus en de nieuwe verkeersknoop aan de Leopold III-laan

Door het realiseren van de knip, ontstaan heel wat kansen voor veiliger en vlotter verkeer en meer leefbaarheid voor de omgeving.

Het verwijderen van de rechtstreekse verbinding tussen de Woluwelaan en de Ring is noodzakelijk voor de verkeersveiligheid. De huidige situatie met veel op- en afritten dicht elkaar leidt vaak tot ongevallen en files. De knip vermindert het aantal op- en afritten, wat de veiligheid ten goede komt.

Daarnaast zal de knip sluipverkeer door de dorpskern van Diegem tegengaan. Door de rechtstreekse verbinding tussen de Ring en de Woluwelaan weg te nemen, wordt deze route onmogelijk. Bovendien worden de huidige twee rijstroken in elke richting op de Woluwelaan teruggebracht naar één rijstrook per richting. Dit creëert ruimte voor de vrije busbanen van de Ringtrambus en draagt bij aan een aangenamere omgeving.

De knip maakt ook ruimte vrij voor de ontwikkeling van een nieuwe verkeersknoop van de Ring met de Leopold III-laan (A201). Deze nieuwe verbinding zal het verkeer tussen de Ring, de Leopold III-laan en de luchthaven optimaliseren. In de vrij gekomen ruimte komt een groen landschapspark waarin ook de rivier de Woluwe terug zichtbaar zal zijn.

Gefaseerde aanpak start op 7 juli 2024

Fase 1: 7-8-9 juli

In de nacht van 7 op 8 juli en de nacht van 8 op 9 juli wordt de tak van de R22 komende van de luchthaven naar Diegem afgesloten.

Fase 2: midden augustus

Midden augustus wordt de feitelijke knip gerealiseerd. Dit omvat het fysiek afsluiten van de onderstaande takken en het aanpassen van alle noodzakelijke signalisatie, zoals verkeersborden en -markeringen. De exacte datum valt nog verder te bepalen.

Nieuwe rijroutes

Vanaf juli 2024

Verkeer vanuit de luchthaven richting Diegem neemt de buitenring en rijdt vervolgens via de knoop R0xE19 naar de Woluwelaan (R22).

Vanaf midden augustus 2024

De aangepaste rijroutes en signalisatie zullen duidelijk aangeven hoe het verkeer moet rijden om veilig en efficiënt zijn bestemming te bereiken. Dit zal steeds via de aansluiting van de Woluwelaan op de verkeersknoop Ring x E19 zijn.

Vragen?

Heb je vragen? Laat het ons weten via info@werkenaandering.be 

Gepubliceerd op maandag 1 juli 2024 14.08 u.