Ramadan in tijden van corona Nieuws RSS

Vandaag startte de jaarlijkse vastenperiode, de Ramadan. Ook dit jaar in andere omstandigheden wegens de coronamaatregelen.

Die loopt tot en met donderdag 13 mei. Voor de moslims is de Ramadan een tijd van bezinning, samenhorigheid én solidariteit. Gedurende deze maand starten ook heel wat liefdadigheidsacties om kansarmen te helpen en is de Ramadan hét moment om samen te delen.

Machelen wenst de moslims van de gemeente een fijne én veilige Ramadan.

In deze bijzondere tijden en door de geldende coronamaatregelen, vindt de Ramadan ook dit jaar in moeilijke omstandigheden plaats. 

Gemeente roept de moslims op om onderstaande richtlijnen strikt te respecteren

  1. Verricht de gebeden thuis. Het aantal personen dat een moskee tegelijkertijd mag betreden is maar beperkt tot 15.
  2. Het verbreken van het vasten, de iftar, mag enkel plaatsvinden met de gezinsleden die in hetzelfde huis wonen. Dat mag ook enkel in de eigen woning.
  3. Ga na het verbreken van het vasten niet de straat op, op zoek naar familie, vrienden of buren. Hou op een andere manier contact (telefoon, smartphone, sociale media…). Een korte wandeling met de gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, kan uiteraard wel.
  4. Collectieve iftars in moskeeën zijn niet mogelijk. De moskeeën bekijken wel alternatieven hiervoor (bv. afhaalvoedselpakketten). Meer informatie bij de moskeeverantwoordelijke in je buurt.
  5. De politie ziet al geruime tijd strikt toe op het naleven van de coronamaatregelen. Wie zich niet aan de regels houdt, zal beboet worden.

Vaccineren tijdens de Ramadan 

De Ramadan valt dit jaar ook samen met de vaccinatiecampagne. Heel wat moslims hebben tijdens deze vastenperiode vragen over het coronavaccin.

Het EMB, dat de moslimgemeenschap in België vertegenwoordigt, laat in een persbericht geen twijfel over bestaan: “Vaccins botsen op geen enkele manier met de naleving van de vasten en de geldigheid ervan”.

Zo geeft het EMB groen licht voor het toegediend krijgen van het coronavaccin en voegt eraan toe dat “het vaccin onontbeerlijk blijft om mensenlevens te redden”.

Meer informatie: https://www.embnet.be/nl/persberichten en https://www.vaccinatiecentrumbolwerk.be/

Gepubliceerd op dinsdag 13 april 2021 17.38 u.