Sneeuw of ijzel op de weg? Wij staan paraat! Nieuws RSS

In de winterperiode willen we graag veilig op onze bestemming geraken. Dat kan door samen sneeuw en ijzel te bestrijden. De gemeente pakt de prioritaire straten aan. Inwoners houden hun voetpad sneeuwvrij.

Prioritaire straten

Voor de sneeuw- en ijzelbestrijding werkt de gemeente samen met een externe firma en met de politie die oordeelt over de noodzaak om de firma op te roepen.

De strooibeurt gebeurt volgens een lijst van prioritaire straten. Het gaat voornamelijk over belangrijke verbindingswegen en fietspaden. Op korte tijd is het moeilijk om alle straten te strooien. In wijken waar er weinig doorgaand verkeer is, heeft strooien ook weinig zin. Het zout werkt immers alleen in straten waar er frequent gereden wordt. Bovendien is op grote schaal strooien niet milieuvriendelijk. Strooizout tast namelijk de bomen en planten aan en komt uiteindelijk terecht in grondwater.

De gewestwegen op ons grondgebied (Woluwelaan, Haachtsesteenweg, Peutiesesteenweg/ Noordstraat en Luchthavenlaan) worden gestrooid door het Vlaamse Gewest.

Hou jij rekening met de strooidiensten?

De meeste strooibeurten gebeuren ’s avonds laat en ’s nachts, rekening houdend met de nachtrust van de inwoners. Parkeer je wagen ook niet te dicht op de hoeken van de straat en zo dicht mogelijk tegen het voetpad, zodat er voldoende vrije doorgang is voor de strooiwagens.

Hou je stoep sneeuwvrij 

Iedereen draagt zijn of haar verantwoordelijkheid in geval van winterweer. De gemeente maakt de voetpaden voor de openbare gebouwen en het openbaar domein sneeuw- en ijzelvrij, bv. rond de parkomgevingen.

Het voet- en fietspad voor je deur netjes houden is jouw verantwoordelijkheid, ook bij winterweer. In een appartementsgebouw houdt de bewoner van het gelijkvloers de stoep ijsvrij. Woont daar niemand? Dan doet de bewoner van het appartement erboven dit.

Sneeuw ruimen doe je door de sneeuw op te hopen aan de rand van het voetpad, zodat voorbijgangers veilig kunnen passeren. De sneeuw mag niet op de straat of in de goot terecht komen.

Het strooiplan kan je online raadplegen via www.machelen.be/sneeuwvrij-houden-van-de-buurt.

Gepubliceerd op donderdag 25 november 2021 10.44 u.