Sportcomplex Calenberg ingehuldigd Nieuws RSS

Gisteren werd het vernieuwde sportcomplex Calenberg in Diegem officieel ingehuldigd. Het complex biedt nu heel wat binnen- en buitenruimtes om te sporten voor jong en oud.

Het sportcomplex in Diegem schenkt reeds jaren vele voetballers uit eigen gemeente en buurgemeenten voetbalplezier. De infrastructuur was echter verouderd en had nood aan uitbreiding en vernieuwing. Farys heeft in opdracht van de gemeente geïnvesteerd in nieuwe terreinen en een grondige renovatie van de randinfrastructuur. Sportcomplex Calenberg biedt nu heel wat binnen- en buitenruimtes om aan sport te doen voor jong en oud.

Werken aan het gebouw

Het gebouw kreeg een grondige renovatie. De verwarming, elektriciteit en waterleidingen werden duurzaam vernieuwd mede dankzij de installatie van zonnepanelen, een warmtepomp en zonnecollector. Er werd een vergaderzaal gebouwd die de clubwerkingen ten goede kan komen. De cafetaria, gangen en kleedkamers werden deels heringedeeld. De cafetaria kreeg een groter terras. Er werd ook een uitbreiding voorzien om de jeugdspelertjes meer kleedkamers en randinfrastructuur te bieden. En we hebben tevens ingezet op rolstoelvriendelijkheid. 

Buitenterreinen en omgeving

De omgeving rondom het gebouw werd zo aangelegd dat het aangenaam sporten is voor de gebruikers maar ook vrijetijdsmogelijkheden voor jong en oud in de gemeente biedt.

Voorheen waren er drie voetbalterreinen, waarvan slechts één in kunstgras. Het voormalige kunstgrasveld is blijven liggen, maar de twee grasterreinen werden vervangen door kunstgras met een ‘kurkinfill’, wat duurzamer en ecologischer is. Het gaat om één volwaardig veld en één kleiner veld, waarop jeugdploegen officiële wedstrijden kunnen afwerken.

Daarnaast werd er ook gebruiksgemak nagestreefd. Met openingen in de balustrades kunnen doelen makkelijk getransporteerd worden. Bovendien staan de bezoekers droog onder twee overdekte staantribunes.

Ook de parkeerproblematiek van bezoekers en spelers is verleden tijd. Voor- en achteraan het sportcomplex zijn parkings voorzien die plaats bieden aan 150 wagens met voldoende fietsenstalling. We hebben ook de mogelijkheid gecreëerd om laadpunten voor elektrische voertuigen te voorzien. De toegangsweg tot deze parking werd ontdubbeld, zodat op de fietssnelweg geen auto’s meer moeten rijden, en dus de omgeving een pak veiliger wordt.

Er werd ook geïnvesteerd om kinderen, jongeren en minder jongeren uit de buurt in beweging te zetten. Hiervoor zijn 3 outdoor fitnesstoestellen en een speeltoestel permanent toegankelijk.

Tot slot werd er ook geïnvesteerd in het parcours van de jaarlijkse veldrit op de site. Zo werd de zandbak vernieuwd en werd de randomgeving conform de vereisten van de UCI aangelegd. 

Na de doortocht van de wielrenners worden er 56 bomen en extra groen aangelegd. Naast bijzondere aandacht voor groene aanplanting werd ook geïnvesteerd in een infiltratiesysteem onder de nieuwe kunstgrasmatten en ook alle verharding op de site zoals de parking en toegangsweg werden in waterdoorlatend materiaal aangelegd. 

Voor deze sportsite streven de gemeente en Farys een goed beheer en valorisatie na en daarom werd er geïnvesteerd in een badgesysteem en volledige omheining rond de site.

Nieuwe naam

Het complex krijgt voortaan de naam sportcomplex Calenberg. De sportraad werd geconsulteerd bij de keuze van deze nieuwe naam. De raad heeft een aantal namen voorgesteld, waarop het schepencollege uiteindelijk koos voor Calenberg. De site waar nu het jeugdcomplex gesitueerd is, werd vroeger namelijk aangeduid als de Kalenberg, zoals de aanpalende weg aangeeft.

De renovatie van het gebouw is een realisatie van architecten Licence to build en aannemer PIT – EIFFAGE nv. De omgevingsaanleg is naar het ontwerp van Otium, en werd gerealiseerd door Stadsbader. Het beheer is in handen van Farys.

Gepubliceerd op dinsdag 20 december 2022 9.12 u.