Straatvinken: Tel mee het verkeer op donderdag 20 mei Nieuws RSS

Hoe gezond is het verkeer in jouw straat? Dat willen we graag te weten komen. Daarom doen we op donderdag 20 mei mee aan Straatvinken, het jaarlijks telmoment dat nagaat wat de samenstelling van het verkeer in jouw omgeving is.
De telling gebeurt via een speciale tel-tool of een papieren telformulier. Tijdens het telmoment noteren burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Wetenschappers analyseren nadien de resultaten. Daarnaast brengen de Straatvinken ook de bredere verkeersleefbaarheid van hun straat in kaart over de manier waarop ze hun straat beleven, via de vragenlijst.

Telling: hoeveel verkeer passeert er in jouw straat?

Bevraging: hoe leefbaar is jouw straat?

Aan het onderzoek is ook een online bevraging gekoppeld naar leefbaarheid van een straat. Deze kan je online invullen vanaf 23 mei. Kan je 20 buren in je straat overtuigen om de bevraging in te vullen? Dan krijg je een rapport op maat van jouw straat. 

Doet jouw straat al mee? Check het op straatvinken.be en schrijf je meteen in!

Onderzoek

Straatvinken is een samenwerking tussen de Ringland Academie, de Universiteit Antwerpen en HIVA – KU Leuven. Door jaarlijks het verkeer te tellen kunnen burgers nagaan of het verkeer in onze straten daadwerkelijk evolueert naar een duurzame modal split. 

De Vlaamse overheid streeft in haar regeerakkoord voor onze regio naar een ‘modal split 50/50’. Dat betekent dat het aandeel autovervoer tegen dan afneemt tot maximaal 50 procent en het aandeel duurzame mobiliteit toeneemt tot minstens 50 procent. Het lokale beleid ondersteunt dit streven om de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de regio te garanderen. 

Gepubliceerd op donderdag 29 april 2021 9.35 u.