Tiendaagse van de geestelijke gezondheid

De laatste maanden hebben we veel veerkracht nodig gehad omwille van het coronavirus. Maar wat doe je als je veerkracht op is. Contact met anderen is dan een goede manier om je veerkracht terug wat op peil te krijgen.

Doe dus mee aan één van de verschillende activiteiten en boost je veerkracht! 

Spreuken in het straatbeeld 

Wandel tussen 1 en 10 oktober rond door de gemeente en laat je verwennen door fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. Speciaal voor jou. Omdat je het waard bent. 

Wil jij ook een veerkrachtige boodschap geven?

Ga aan de slag met krijtstiften, whiteboardstiften, … en versier je ramen of etalages. Inspiratie voor spreuken kan je vinden in de spreukengids in bijlage. 

Neem zeker een foto van je raamcreatie en mail het naar magezien@machelen.be. Wie weet verschijnt jouw spreuk of tekening op onze website of facebook.

Museum in onze Straat (MIOS) 

Bezoek tussen 1 en 10 oktober onze 2 straatmusea. In enkele straten in Machelen en Diegem hebben inwoners en handelaars een typerend of creatief element uit hun dagelijkse leven aangebracht aan de ramen. Dankzij deze kleine, persoonlijke straatmusea leren buren elkaar beter kennen. Het zijn ideale ijsbrekers om gesprekken aan te gaan en in contact met elkaar te blijven. 

Route Diegem

start kerk – Kerktorenstraat – OudeHaachtsesteenweg – Sint-Korneliusstraat – einde aan Kosterstraat ter hoogte van GC ’t Kwadrant.

Route Machelen

start Koningin Fabiolalaan terhoogte van Sociaal huis – Parkgaarde – Korenbloemstraat – Heirbaan – einde aanKoningin Fabiolalaan ter hoogte van het Sociaal huis .

Wedstrijd MIOS 

Neem tijdens je tocht door de straatmusea deel aan de wedstrijd en win een fijn aandenken. Wedstrijdformulieren kan je hier in bijlage vinden of ophalen aan het onthaal van het gemeentehuis of het sociaal huis.

Het ingevulde wedstrijdformulier kan je mailen naar kindenwelzijn@machelen.be of in de brievenbus van het gemeentehuis of het sociaal huis steken. 

Emotiepad

Geef emoties een plek! Ieder kind verwerkt emoties anders. Misschien drukt het ene kind zijn/haar gevoelens beter uit op papier? Een ander liever via een wens aan de wensboom? De kinderen kunnen erop los tekenen, knutselen, schilderen, schrijven, ... 

Ga thuis aan de slag met je gezin of bubbel. Maak een waar emotiepad om de emoties bespreekbaar te maken. Een aantal klassen van onze 4 basisscholen leggen ook een emotiepad aan. 

“Ben jij nog FIT in je HOOFD?” 

Opgelet! Deze workshop is geannuleerd.

In de drukte om te zorgen voor anderen vergeten we soms om op tijd naar ons eigen mentale welzijn te kijken. Iedereen komt wel eens een dipje of tegenslag tegen. Gelukkig kan je jezelf oefenen om hier meer weerbaar tegen te worden door in te zetten op je mentale veerkracht. Dat is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslagen en er zelfs sterker uit te komen. 

In deze interactieve workshop van eerstelijnszone BRAVIO krijg je tips en oefeningen om dagelijks in te zetten op je geestelijke gezondheid. Zo leer je je mentale evenwicht bewaken en positief in het leven te staan. 

Stoelententoonstelling “Ik zie u zitten” 

Wij zien iedereen zitten. Want iedereen is uniek en interessant. Deze boodschap willen we meegeven tijdens een heuse stoelententoonstelling. Want een stoelstaat symbool voor ontspanning, conversatie, diversiteit, een uniek karakter en een eigen verhaal. 

Inwoners, organisaties, verenigingen, … hebben stoelen gepimpt tot ware schilderwerkjes. Kom ze bewonderen op de stoelententoonstelling in de kerk van Diegem. 

Praktisch

Van 2 t.e.m. 11 oktober 2020.

Vrijdag 2 en 9 oktober: 13 tot 17 u.
Zaterdag 3 en 10 oktober: 10 tot 12 u. en 13 tot 17 u.
Zondag 4 oktober: 15 tot 17 u. (omwille van communieviering)
Zondag 11 oktober: 13 tot 17 u.

Locatie: Sint-Catharina kerk Diegem (A. De Cockplein). 

Schoolvoorstelling“Geluk voor kinderen” – de Verhalenkat 

“Geluk voor kinderen” wordt in de 4 basisscholen gebracht. Tien rare vogels beleven spannende avonturen. Ze worden er ook telkens een beetje gelukkiger van. De vogels vliegen, twijfelen en overwinnen.

Na elk verhaal volgt een levendig gesprek over wat kinderen nu precies gelukkig maakt.

Muzikant Steven Michielsen maakt vogelgeluidjes, wordt vogel en vliegt mee uit. 

Te Gek!?-mobiel komt naar GISO

Op 27 oktober komt de Infomobiel van Te Gek!? naar het GISO. De sessies gaan voornamelijk over geestelijke gezondheid. Zo wordt er nagegaan wat leerlingen verstaan onder het onderwerp, wordt er stilgestaan bij het feit hoe frequent psychische problemen voorkomen, welke mythes er leven en getuigenissen van een ervaringsdeskundige.

#SamenVeerkrachtig