Tuinworkshops Nieuws RSS

Incovo en Interza organiseren drie inspirerende workshops over hoe je je tuin’afval’ zinvol kan gebruiken.

Daarnaast kan je een begeleid bezoek brengen aan de tuin van comité Jean Pain in Londerzeel, boordevol met kringlooptuinideeën.

Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt tot 15 deelnemers per sessie. Snel zijn is dus de boodschap!

Zaterdag 16 maart – Schijven- of snoeihoutwand 

Groot snoeihout is soms moeilijk te verwerken in de eigen tuin als je geen brandhout nodig hebt. Door het maken van een schijvenwand kan je dit hout esthetisch en functioneel hergebruiken als alternatief voor een stenen schanskorf. Bovendien kan je desgewenst het hout bijkomend versieren of het een bijkomende functie als bijenhotel geven. We bouwen een schijvenwand van nul met de nodige ‘tips en tricks’. We bekijken ook de alternatieven voor kleiner snoeihout, houtsnippers of herfstbladeren.

Inschrijven kan t.e.m. 7 maart 2024.

Zaterdag 27 april - Thuiscomposteren 

Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de planten, bomen en zelfs het gazon in je tuin? En dat je compost zelf thuis kan maken uit je groenten-, fruit- en tuinresten? Je tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je bespaart er zelfs geld en afval mee. En bovendien houd je de duurzame kringloop in stand.

Weet je niet hoe je eraan begint? Wat wel en niet te composteren? Of welk systeem je best gebruikt? Het komt allemaal aan bod in deze workshop.

Inschrijven kan t.e.m. 19 april 2024.

Zaterdag 25 mei – Stapelmuur 

Restanten van bouwwerken of onthardingen kunnen vaak nuttig gebruikt worden in een droge stapelmuur. Hier komt geen metselspecie bij te pas en met de juiste stenen kan deze zowel als keermuur of vrijstaand gebouwd worden.

Mogelijke toepassingen? Denk aan de afboording van een bloemenperk, een zitmuur of een plek waar rotsplanten kunnen groeien. Met de inzichten en aandachtspunten die in de workshop aan bod komen, kan je thuis zelf aan de slag.

Inschrijven kan t.e.m. 17 mei 2024. 

Zaterdag 8 juni - Rondleiding Comité Jean Pain in Londerzeel 

Comité Jean Pain vzw promoot actief alle vormen van composteren en kringlooptuinieren. De piloottuin in Londerzeel is meer dan een bezoekje waard. Je ontdekt er een rijkdom aan kringlooptuinideeën.

Het bezoekerscentrum van het Comité Jean Pain is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor iedereen die met het verwerken van resten uit tuin en keuken bezig is. Meer info: zie de website van https://comitejeanpain.be

Inschrijven kan t.e.m. 31 mei 2024.

Praktisch

De drie workshops van zaterdag 16 maart, 27 april en 25 mei vinden plaats in de tuin van Huis De Klink, Groenstraat 25 in Diegem.

Voor het bezoek aan de demotuin van Comité Jean Pain wordt ter plaatse afgesproken: Comité Jean Pain, Holle Eikstraat 34 in Londerzeel.

Afspraak telkens op zaterdag van 10 uur tot 12 uur.

Hoe inschrijven?

Stuur een mail naar hilde.goldenberg@interza.be met vermelding van de workshop(s) of rondleiding die je wil volgen.

Opgelet: de inschrijvingen worden telkens één week voor de workshop afgesloten!
Deelnemen is gratis maar als je je inschrijft, wordt erop gerekend dat je deelneemt. Je ontvangt een bevestigingsmail met alle praktische info.

Nog vragen?

Neem contact op met Incovo via hilde.goldenberg@incovo.be

Gepubliceerd op dinsdag 13 februari 2024 13.13 u.