WILDLIFE INTERVENTION TEAM VLAAMS-BRABANT vzw

Wie zijn wij…

Het Wildlife intervention team Vlaams-Brabant, of gewoonweg het W.I.T. (afkorting) is een vzw opgericht in december 2016, met hoofdzetel te Machelen.

De oprichter, initiatiefnemer en tevens voorzitter van W.I.T., Patrick Kix, was meer dan 20 jaar actief medewerker van een erkend opvangcentrum voor wilde vogels en dieren. Hij had duidelijk begrepen dat er in de Provincie Vlaams-Brabant een grote nood is aan een organisatie om zieke en/of gewonde wilde vogels en dieren te vangen en op degelijke en professionele wijze af te voeren naar een erkend opvangcentrum.

Gezien het geografisch probleem in onze Provincie, bleef de Oostkant van Vlaams-Brabant steeds zorgen voor tal van verbindingsproblemen en bleef een efficiënte dienstverlening dikwijls achterwege. Daarom startte een groep gemotiveerde mensen onder leiding van Patrick Kix uit Machelen in 2016 met een ambitieus project onder vergunning van de Vlaamse Overheid via het Agentschap voor Bos & Natuur (ANB), om zo hun steentje bij te dragen aan het behoud van onze wilde fauna in Vlaanderen, die helaas de laatste 30 jaar fel bedreigd wordt. Vele in het wild levende vogels en dieren staan spijtig genoeg op de lijst van uitsterven. Daar willen wij wat aan doen !

Wat doen wij…

Wij voeren voor de erkende opvangcentra het veldwerk uit, door zieke en gewonde vogels en dieren op te halen bij de mensen thuis of in bossen en parken, ze desnoods te gaan vangen en af te voeren, zodat ze na herstel en revalidatie terug in de vrije natuur verder kunnen leven en zorgen voor nakomelingen. Hiervoor beschikken wij over twee compacte terreinwagensen en één bestelwagen die allen professioneel zijn uitgerust, met alles erop en eraan. Beide voertuigen hebben vangmateriaal, dier-vervoerbakken/kooien, brancard, eerste-hulp-materiaal en couveuse aan boord.   Deze interventievoertuigen staan opgesteld in twee regio’s: de regio West-Vlaams-Brabant (te Machelen) en de regio Oost-Vlaams-Brabant (te Rotselaar). Zo kunnen we efficiënt en snel werken om de noodlijdende dieren naar een opvang centrum op de beste wijze over te brengen.  We bieden, waar we kunnen assistentie aan Politie en Brandweer korpsen in heel de Provincie Vlaams-Brabant.

Zowel het bestuur als alle interventieploegen werken belangeloos en onbezoldigd. Wij zijn allen vrijwilligers met een hart voor dieren.

Het Wildlife intervention team Vlaams-Brabant vzw is NIET door de overheid gesubsidieerd en leeft enkel van giften, sponsoring of legaten. Alle financiële steun is dus meer dan welkom, willen we ook in de toekomst verder onze zéér bedreigde fauna in Vlaanderen op peil houden en redden van de ondergang.

Contact

Via dispatching en coördinatie: Wildlife intervention team Vlaams-Brabant vzw

Voorzitter

Patrick Kix, Voorzitter en Dagelijks Bestuurder

Adres
Pieter Schroonsstraat 68 , 1830Machelen (Bt)
GSM
Via het Centraal Oproepnummer: +32 (0)472.452.259
E-mail
info@wildlife-intervention-team.be