Vergroen je straat met een geveltuin Nieuws RSS

Wil je je straat graag groener en gezelliger maken? Heb je al eens gedacht aan een geveltuin? Een leuk projectje voor jou en je buren! Schrijf je nog deze maand in, dan is het in september al aan jou.

Met een geveltuin breng je een stukje natuur in je wijk. Ze zorgen voor een aangenamere leefomgeving en een verbetering van het klimaat en de luchtkwaliteit.

Voorwaarden voor het aanleggen van een geveltuin

Een geveltuin kan zolang voetgangers er vrij en gemakkelijk kunnen passeren. Ook kinderwagens en rolstoelgebruikers moeten een goede doorgang hebben.

  • Loodrecht op de gevel gemeten, mag een geveltuintje maximaal 30 cm breed zijn. Op 3 m hoogte mag het verbreden tot 60 cm.
  • Op het voetpad moet je minstens 1,5 meter vrije doorgang laten.
  • Je kiest zelf hoe lang je geveltuin is, maar maximaal komt die tot op 30 cm afstand van de scheiding met je buur. Tenzij je buren ermee akkoord gaan om daarvan af te wijken. Voeg dan een schriftelijke toestemming van je buren bij je aanvraag.
  • Een klimhulp mag tot 20 cm uitsteken.
  • De boord van je geveltuin steekt minimaal 2 cm en maximaal 10 cm uit boven de voetpadverharding. De breedte van de afboording is inbegrepen in de maximale breedte van 30 cm.

Hoe aanvragen?

Ben je gewonnen voor het idee van de geveltuin? Vraag dan je toelating aan de gemeente via het online aanvraagformulier. Deze toelating is nodig in functie van het nazicht met betrekking tot nutsleidingen. We willen immers geen ongelukken.

Aanvragen voor geveltuinen mogen doorlopend ingediend worden, maar telkens uiterlijk voor 1 maart of voor 1 september. Het uitbreken gebeurt door onze eigen diensten en dit 2 keer per jaar. Zo vermijd je dat je 6 maanden moet wachten.

Huur je de woning?

Vraag de eigenaar dan toestemming om een geveltuin te planten. Gebruik hiervoor het formulier ‘Toestemming eigenaar geveltuin’ en voeg dit bij je aanvraag.

Meer info en leuke infofolders

Neem een kijkje op de pagina over het project rond geveltuinen of neem contact op met de dienst Leefmilieu via milieudienst@machelen.be of 02 254 12 49.

Gepubliceerd op donderdag 4 augustus 2022 8 u.