Vogelgriep bij wilde vogels Nieuws RSS

Sinds 2020 heerst er vogelgriep bij wilde vogels in Europa, met als gevolg een grote vogelsterfte, ook in Vlaanderen. Wat moet je doen als je een zieke of dode wilde vogel vindt?

Wat moet je doen als je een zieke of dode vogel vindt?

  • Bel steeds de (gratis) influenzalijn van het FAVV op 0800 99 777. Daar krijg je verdere instructies om de vogel te laten ophalen voor onderzoek. Als het over een dode vogel gaat, zal het FAVV, afhankelijk van de locatie, soort en tijdstip, beslissen of het kadaver ingezameld moet worden. Is onderzoek nodig? Dan zorgt het FAVV ervoor dat een nabij gelegen opvangcentrum voor wilde dieren het kadaver ophaalt voor analyse.

  • Raak de vogel(s) niet aan zonder veiligheidsmaatregelen (mondmasker en wegwerphandschoenen).
  • Hou huisdieren op afstand van dode en zieke vogels en zorg ervoor dat je hond aangelijnd is.

Vogelkadavers verwijderen

Het verwijderen van vogelkadavers is belangrijk om de virale lading in de natuur te verkleinen voor vogels en andere dieren. Er werden immers ook al wilde zoogdieren, zoals vossen, besmet door het eten van zieke en dode vogels. Om de besmettingskans van zoogdieren te verkleinen en verdere virusmutaties van vogelgriep bij zoogdieren te voorkomen, is het dus belangrijk dat vogelkadavers zoveel mogelijk verwijderd worden.

Alle kadavers die uiteindelijk niet opgehaald worden door het FAVV, moeten door de grondeigenaar of -beheerder verwijderd worden met de nodige veiligheidsmaatregelen. 

Meer info

Gepubliceerd op woensdag 29 maart 2023 9.08 u.