Volgende fase heraanleg begraafplaats Machelen Nieuws RSS

De begraafplaats van Machelen wordt heringericht tot een rustgevend geheel van graven, urnen, strooiweiden en sterretjesweiden. We starten nu een volgende fase die zal afgerond zijn tegen Allerheiligen 2023.

Na de nodige wettelijke procedures is vorig jaar gestart met de ontruimingswerken en zijn de kunstwerken geplaatst. We gaan nu van start met de vogende fase van de herinrichting. In deze fase voorzien we betonnen wandelpaden op de centrale assen en gaan we de andere paden ingroenen.

Architectenbureau Compagnie O creëerde het concept voor de vernieuwing van het sanitair gebouw en het plaatsen van fietsenstallingen. Op het middenplein wordt een landmark voorzien, die bezoekers toelaat om in alle sereniteit afscheid te nemen van hun overleden dierbaren.

Om dat concept mogelijk te maken, dient het huidige granieten kruis verwijderd te worden. In overleg met de kerkfabriek van Machelen zal dit kruis verplaatst worden naar de zijbeuk van de kerk van Machelen. Op de huidige begraafplaats blijft overigens een kruis, het kunstwerk van Hilde Van de Walle, aan de knekelput en zichtbaar vanaf de centrale ingang van de Kerkhofdreef, heeft een kruisvorm in zich.

Dit jaar zullen de urnen die opgebaard zijn in het verouderde columbariuim verplaatst worden naar een volledig nieuw columbarium. Hiervoor hebben wij de nazaten van deze overledenen aangeschreven om hen toelating te vragen. De urnen zullen zo terechtkomen in het midden van de begraafplaats in een volledig nieuw te bouwen columbarium.

De planning voorziet dat de gehele heraanleg ten einde is tegen Allerheiligen 2023.

Gepubliceerd op donderdag 2 maart 2023 9.41 u.